Verstopping oplossen

Een verstopte riolering is natuurlijk hartstikke vervelend. Hieronder leest u in 3 stappen wat u moet doen, wat de gemeente voor u doet, en hoe het zit met de kosten. Wilt u een rioolbedrijf inschakelen? Lees ook dan eerst dit stappenplan. Want als u kosten maakt, maar de verstopping zit bij de gemeente, krijgt u die kosten niet vergoed.

In onderstaande video ziet u in 2 minuten wat u kunt doen bij een verstopt riool. In de tekst hieronder leggen we de stappen uitgebreid uit. 

Het stappenplan hieronder geldt voor mensen met een koophuis met voortuin.

Hebben de buren ook last van de rioolverstopping? Dan zit het probleem waarschijnlijk in het gemeentelijk riool of een gemaal. Meld aan de gemeente dit via telefoonnummer 14 0168 of via het meldingsformulier

Stappenplan verstopt riool

Stap 1: Vind de oorzaak

Soms werkt één afvoer niet meer. Bijvoorbeeld de wc of de wastafel. Zoek dan de oorzaak. Een prop toiletpapier bijvoorbeeld of een toiletblokje dat klem zit in de wc. Bij een gootsteen of doucheputje kunnen vet en haren de oorzaak zijn.

Dit kunt u doen

Probeer of u de verstopping los krijgt met een plopper. Dat is een ouderwetse ontstopper met een rubberen zuignap, te koop bij huishoudwinkels. Bij een gootsteen of wasbak kunt u de zwanenhals (de sifon) schoonmaken. Als dat niet helpt, kunt u een ontstoppingsveer gebruiken. Op YouTube staan video’s over hoe je een plopper gebruikt en hoe je een gootsteen ontstopt.

Als dit niet lukt

Als dit niet helpt, of als er meerdere afvoeren niet werken, dan is het probleem waarschijnlijk groter. Het riool onder uw huis of tuin is waarschijnlijk verstopt. Het probleem kan ook in het riool van de gemeente zitten. Lees in stap 2 wat u dan kunt doen.

Stap 2: Zit het bij u, of bij de gemeente?

Soms is de oorzaak van de verstopping niet duidelijk. Dan is het belangrijk om te weten: zit de verstopping op uw terrein, of bij de gemeente? Als het bij de gemeente zit, lost de gemeente het op. Zit het op uw terrein, dan moet u het zelf oplossen. U moet zelf aantonen waar de verstopping zit.

Dit kunt u doen

Graaf het ontstoppingsstuk op. Dat is een stuk in de rioolbuis met een dop die open kan. Het ligt meestal op uw terrein, vlakbij de grens met de gemeentegrond, op zo’n 60 tot 80 cm diepte. Als u dit ontstoppingsstuk openmaakt, kunt u in de riolering kijken. In de video wordt dit duidelijk uitgelegd.

  • Staat er water in het ontstoppingsstuk? Dan zit de verstopping ná het ontstoppingsstuk, dus waarschijnlijk bij de gemeente. Bel dan de gemeente.
  • Is het ontstoppingsstuk droog? Dan zit het probleem dus vóór het ontstoppingsstuk, dus op uw terrein. Dan moet u het zelf (laten) oplossen.

Weet u niet waar de riolering ligt? Op de website Riool info vindt u hierover meer informatie.

Als dit niet lukt

Soms is er geen ontstoppingsstuk. Of zit het ontstoppingsstuk te ver van de erfgrens, bijvoorbeeld bij de voordeur. Hoe dat zit, leest u op de pagina over het ontstoppingsstuk.

Lukt het niet om het ontstoppingsstuk op te graven? Of wilt u dit niet zelf doen? Bel dan de gemeente voor overleg. Daarover leest u in stap 3. U leest in die stap ook wat u zelf kunt doen als de verstopping op eigen terrein zit.

Stap 3: De verstopping oplossen

  • Zit de verstopping op uw terrein? Dan moet u hem zelf oplossen of laten oplossen. De kosten hiervoor betaalt u zelf.
  • Zit de verstopping bij de gemeente? Bel dan de gemeente via het nummer 14 0168. De gemeente lost het voor u op. Als de inderdaad bij de gemeente zit, kost dit u niets.
  • Weet u niet waar de verstopping zit? Of wilt u een rioolbedrijf inschakelen? Bel dan altijd eerst de gemeente voor overleg.

Dit kunt u doen

Sommige mensen willen zelf de ontstopping oplossen, met een trekveer of hogedrukspuit. Dat kan, maar doe dit alleen als u verstand van zaken heeft. De kans bestaat dat het een knoeiboel wordt in huis, of dat u de rioolbuizen beschadigt en het probleem erger maakt.

Als dit niet lukt

Weet u niet waar de verstopping zit? Of wilt u liever een rioolbedrijf inschakelen? Bel dan altijd eerst met de gemeente via het nummer 14 0168. Een verstopt riool is een spoedmelding, het nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Belangrijk: als u zonder overleg met de gemeente een rioolbedrijf inschakelt en kosten maakt, bijvoorbeeld voor een camera-inspectie, worden deze kosten niet vergoed. Ook niet als achteraf blijkt dat de verstopping bij de gemeente zit. Overleg dus altijd met de gemeente voordat u een bedrijf belt.