Column wethouder Eef Schoneveld - Echt persoonlijk contact, zoals het hoort

Geplaatst: 11-2-2022

Even een geruststelling vooraf: ja, deze column gaat (weer) over corona. Maar nee, het wordt geen verhaal van zorgen, maar van hoop en positief vooruitkijken. Ik snap heel goed dat u misschien weer zucht. Want de besmettingscijfers zijn nog enorm hoog. En we zien allemaal dat het in veel gezinnen en op veel werkplekken passen, meten, regelen en aanpassen is omdat mensen door ziekte uitvallen, of door een positieve test in quarantaine moeten. Maar ondertussen zijn we toch echt weer op weg terug in de goede richting. Misschien wordt het niet exact hoe het was, maar als één ding me de afgelopen twee jaar duidelijk is geworden is het dat mensen sterk en creatief zijn.

Deskundigen verwachten dat de piek in de besmettingscijfers binnenkort is bereikt. We hebben (met dank aan de minder ziekmakende omikronvariant en de vaccinaties) weer meer mogelijkheden om te sporten, te genieten van cultuur, uit te gaan, elkaar te ontmoeten. Persoonlijk ben ik blij dat ik weer kan volleyballen, gezellig uit eten gaan en dat de avondjes met de mannen van mijn sociëteit weer door kunnen gaan. Maar ik vind het nog veel belangrijker dat onze Moerdijkse Wmo-consulenten en jeugdprofessionals weer persoonlijk contact kunnen hebben bij hulpvragen die binnenkomen. Dat kon afgelopen periode niet, net als eerder tijdens deze pandemie. En juist dat persoonlijk contact is zo belangrijk. Want of een hulpvraag nou groot is of klein, afkomstig van jong of oud(er), kwetsbaar of minder kwetsbaar: het gaat altijd om mensen met specifieke problemen en behoeften. Dan kan een gesprek van persoon tot persoon echt het verschil maken.

We hebben alles gedaan om onze Wmo-ondersteuning en jeugdzorg ook in de periodes met veel beperkende maatregelen op gang te houden. Gelukkig kan dat nu weer met echt persoonlijk contact, zoals het hoort. Ja, we komen er echt wel.