Column burgemeester Aart-Jan Moerkerke - Echt Moerdijks

Geplaatst: 31-3-2022

Natuurlijk blik ik in deze column even terug op de twee meest opvallende ontwikkelingen in ons Moerdijk. Allereerst de gemeenteraadsverkiezingen. Het blijft toch altijd een bijzondere periode. Op 14, 15 en 16 maart waren de stemlokalen weer geopend.

Na maandenlang campagne voeren, debatteren, flyeren en posters plakken, konden onze plaatselijke politici even achterover leunen om in alle rust de uitslagen over zich heen te laten komen. Met 1 partij minder op het stembiljet waren er 25 zetels te verdelen over 8 partijen. Twee lokale partijen, Onafhankelijk Moerdijk en Burger Belangen Moerdijk/BBB Bondgenoot, eindigden twee zetels in de plus ten opzichte van vier jaar geleden. VVD, CDA en Moerdijk Lokaal leverden een zetel in en voor PvdA, ChristenUnie en D66 stond de teller op gelijke hoogte. En hoewel de spanning op de verkiezingsavond soms te snijden was, ben ik trots op het resultaat. Ik heb het niet over de kleur van de winnaars of de politieke idealen, maar wel over het mooie gegeven dat de avond gezamenlijk werd afgesloten in een fijne sfeer met tevreden winnaars en sportieve verliezers. Echt Moerdijks.

Waar ik minder blij van werd, was het lage opkomstpercentage: 46,8 procent. Juist in een tijd waarin op ongeveer 2000 kilometer afstand de democratie de nek wordt omgedraaid, hoop je dat hier elke stem gebruikt wordt.

En dat raakt meteen aan de tweede ontwikkeling. Een afgrijselijke oorlog in Oekraïne. Een inval vanuit Rusland,waarbij niets of niemand gespaard lijkt te worden. Steden zijn verwoest, duizenden doden zijn gevallen en miljoenen mensen zijn op de vlucht. Hoe vreselijk de gevolgen van de oorlog zijn wordt ook bij ons gevoeld. Het is prachtig om te ervaren hoe in Moerdijk de harten en huizen worden geopend voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hoe mensen als Rinus, Tine, Klaus en Janny hun terrein beschikbaar stellen, hoe gastgezinnen hun deuren openen en hoe massaal wordtingezameld voor mensen die huis en haard moeten achterlaten, omdat het eigen land letterlijk levensgevaarlijk is. Ook dat is echt Moerdijks. Ik ben blij dat we als gemeente ook ons steentje kunnen bijdragen.