Ondernemersverhaal van Juanita Lambregts: De Stuifakker, appels en peren

Geplaatst: 9-6-2021

Aan de Bloemendaalse Zeedijk 16 in Zevenbergschen Hoek bevindt 'De Stuifakker'. De Stuifakker houdt zich bezig met het telen van appels en peren. Hier woont en werkt de vrouw achter de boer en vooral moeder van twee kinderen, Juanita Lambregts.

 Arjan, de man van Juanita runt met veel passie en kennis het bijna 100 jarige familiebedrijf. "In 2023 bestaan wij 100 jaar', zegt Juanita. De opa van Arjan is in 1923 gestart met een gemengd bedrijf. De vader van Arjan heeft met zijn interesse in appels en peren het fruitteeltbedrijf op de kaart gezet, zoals het op de dag van vandaag is.

Het telen van appels en peren is een proces dat een jaar duurt. 'In de winter start één persoon met snoeien van de bomen', licht de fruitteelster toe. Een appel moet bijvoorbeeld een bepaalde afmeting hebben. "Daarom halen wij in het voorjaar beginnend groeiend fruit deels weg uit de bomen, om andere vruchten de kans te geven om goed te groeien", legt Juanita uit. Na een warme zomer is het in de herfst tijd om het fruit te plukken. 'Nadat het fruit is geplukt gaan de kisten in een koelcel' vertelt Juanita. Doordat de koelcel zuurstofarm is wordt het rijpingsproces zo goed als gestopt en kunnen zij de appels en peren lang bewaren. Het leveren van het fruit aan de veiling blijft de hele winter doorgaan. Zo is het klokje weer rond en begint De Stuifakker weer van vooraf aan.

Naast de fruitteelt is op het boerenerf een boerderijwinkel te vinden. Vorig jaar was De Stuifakker het startschot van de Bloemendaalse Polderroute. Deze leuke fietsroute brengt je langs allerlei streekwinkels in onze regio. Zo ook langs de boerderijwinkel van de familie Lambregts. "Het is leuk dat mensen speciaal langs jouw winkel komen om fruit te kopen", zegt Juanita. Zij verkopen een deel van hun eigen geteelde fruit en seizoensgebonden producten uit de regio.  “Van ons fruit laten wij heerlijke vruchtensappen maken”, zegt Juanita. De combinatie van verschillende appels en peren maken deze sappen tot een heerlijk drankje. 

Een bezoekje aan haar winkel en de boomgaard is zeker de moeite waard. Juantia legt graag haar bezoekers uit wat het bedrijf doet en hoe het proces van fruittelen werkt. Zij loopt met het idee rond om tafels en stoelen neer te zetten, een wandelroute door de boomgaard  uit te stippelen en het verkopen van boerderij-ijs. "Het lijkt mij heerlijk dat de bankjes vol zitten met mensen die onder het genot van een ijsje luisteren naar mijn mooie verhalen", sluit Juanita af.

Noot: net voorbij knooppunt 58 van de Bloemendaalse Polderroute via je locatie 3, De Stuifakker!