Interview Kim van den Berg – Adviseur Recreatie en Toerisme

Geplaatst: 13-10-2021

Als Adviseur Recreatie en Toerisme draag ik graag bij aan het verstevigen van de positie van de gemeente Moerdijk op gebied van Recreatie en Toerisme. Inspelen op de lokale ontwikkelingen, maar zeker ook regionaal en nationaal. Mijn werkgebied is met name gericht op de regionale en nationale samenwerkingen en het verstevigen van die samenwerkingsverbanden. Denk bijvoorbeeld aan samenwerkingen in de regio als de Zuiderwaterlinie, waarbij we de stelling van Willemstad op de kaart zetten.

Vooruitkijken, ook voor de lange termijn, naar wat er komen gaat en de strategische positie van Moerdijk met de vele mogelijkheden die we te bieden hebben hierin een plek geven, dat is voor mij de uitdaging. Moerdijk heeft namelijk veel te bieden. Door het cultureel erfgoed wat we in huis hebben, door wie we zijn en hoe actief we participeren in samenwerkingen. Altijd op zoek naar kansen en mogelijkheden om ontwikkelingen met elkaar te verbinden en samenwerkingen aan te gaan en op die manier Moerdijk te versterken.

Versterken samenwerking

Om te zorgen voor verbinding tussen alle partners lokaal en in de regio ben ik altijd op zoek naar korte lijntjes. Direct contact, en het bezoeken van locaties zorgen ervoor dat, je weet waar het over gaat en waar je over praat. Heb oog voor elkaar en elkaars wensen. Wij willen iets uit een samenwerking halen en de ander ook, dus is verbinden en elkaars belangen in beeld hebben essentieel om de samenwerking te versterken. Door het gesprek aan te gaan ontdek je vaak dat je meer op een lijn zit, dan je van te voren misschien dacht.

Openheid en vertrouwen

Wat ik belangrijk vind om goed samen te kunnen werken met onze lokale ondernemers is openheid, vertrouwen en de wil om er samen iets van te maken. Dat iedereen het bredere belang ziet en als iets niet via die ene weg gaat die je graag wil er meestal nog een andere manier is waarop het misschien wel mogelijk is. Dus klop tijdig bij elkaar aan, zodat je aan de voorkant alles kunt bespreken en er nog volop kansen en mogelijkheden voor iedereen zijn.
Voor de samenwerking met onze partners in de regio vind ik het belangrijk om inzicht te hebben in waar ze mee bezig zijn. Hoe ziet de lange termijn visie van gemeenten in de regio eruit, zodat we kunnen kijken wat de koppelkansen zijn en indien gewenst tijdig aansluiten.

Bouwen en blijven ontwikkelen

Het allerleukste aan mijn werk vind ik de vele contacten die ik heb met mensen en de inspirerende plekken waar ik kom. Maar bovenal dat ik mag bouwen aan iets waar mensen over het algemeen heel vrolijk van worden. Daar krijg ik zelf veel energie van en nog meer zin om door te blijven ontwikkelen.

Waar ik het meest trots op ben is de ontwikkeling van het Mauritshuis tot bezoekerscentrum. Toen ik bij Moerdijk kwam werken was er al wel een en ander in gang gezet om van het Mauritshuis een multifunctioneel centrum te maken, maar was er nog geen geld of beeld voor de inrichting. Door samenwerkingen in de regio (met name met Waterpoort en De Zuiderwaterlinie) zijn we in gesprek gekomen met de provincie, is er subsidie gekomen en hebben we de gemeenteraad kunnen overtuigen om er een bezoekerscentrum van te maken. Dit was een lang traject met vele kleine stapjes, maar zeker de moeite waard.

Het Mauritshuis is nu een plek om bezoekers te informeren en inspireren om al het moois wat we hebben binnen de gemeente te bezoeken en beleven. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van de bezoekers. Wat mij betreft is dit in ieder geval de kers op de taart in Willemstad op dit moment.

Mijn favoriete plek in Moerdijk

Mijn favoriete plek in de gemeente Moerdijk zijn eigenlijk heel veel mooie plekjes. Maar, als ik dan een mag kiezen, dan is dat toch het Mauritshuis. Dit geeft voor mij weer waar we toeristisch gezien voor staan en wat we met samenwerking kunnen bereiken. Onze forten, de diverse wandel- en fietsroutes die we hebben, de nieuwe haven in Zevenbergen en Klundert als vestingstad zijn zeker ook een bezoekje waard. Moerdijk heeft gewoon heel veel te bieden op toeristisch en recreatief vlak. Ik ben er trots op dat ik daar een bijdrage aan mag leveren!