Interview met: Tom Beening – Accountmanager Bedrijven van de gemeente Moerdijk

Geplaatst: 8-7-2021

Als Accountmanager bedrijven draag ik bij aan de ontwikkeling van de gemeente Moerdijk. Dit doe ik door de verbinding te creëren tussen de gemeentelijke organisatie en de lokale ondernemers. Goede samenwerking tussen de ondernemers en gemeente draagt zeker bij om deze ontwikkelingen door te maken. Als accountmanager ben ik het spin in het web en probeer ik alle partijen zoveel mogelijk met elkaar te verbinden.

Verbinding tussen gemeente en ondernemers

Verbinding vindt enerzijds met diverse belangenverengingen via reguliere overleggen plaats, waarin met name de actualiteiten met onze partners besproken worden. Anderzijds ook door op bedrijfsbezoek te gaan bij een individuele ondernemer zelf. Meestal is dit naar aanleiding van een vraag die ze hebben, als ze willen samenwerken of faciliteiten willen gebruiken van de gemeente. Verbindingen die ik graag leg om de ondernemers en de gemeente te laten groeien.

Goede samenwerking

Voor een goede samenwerking is wederzijds begrip en geduld bij processen en hoe dingen lopen heel belangrijk in mijn ogen. Een goede balans vinden tussen de ondernemer die onderneemt en snel schakelt en een overheidsorganisatie, waar verandering meestal over meerdere schijven gaat en je te maken hebt met vastgestelde beslistermijnen is voor mij de grootste uitdaging. Dit vraagt om goede communicatie tussen de gemeente en de ondernemer, maar ook tussen de ondernemers en zijn directe omgeving.

Hoe meer ondernemers zich verenigen, hoe beter de gemeente het collectief van dienst kan zijn. Of je nu honderden verschillende meningen van individuele ondernemers hebt of een collectief met ondernemers die al de neuzen dezelfde kant hebben staan, dat maakt nogal een verschil. Als collectief krijg je vaak meer geregeld dan als ondernemer alleen. In dat kader zijn nu onder andere ook drie gebiedsgerichte ondernemersfondsen opgericht binnen de gemeente en zie je de eerste initiatieven ontstaan voor lokale ondernemersverenigingen om een eenduidige gesprekspartij te zijn voor de gemeente. Dus ook ondernemers zien steeds meer het belang in van een collectief en daar ben ik blij mee.

De kracht van samen

Wat ik het allerleukste aan mijn werk vind zijn de vele contacten die ik met de ondernemers heb. Het liefste ben ik veel buiten in het veld. Bij de ondernemer zijn en de verbinding opzoeken, daar krijg ik energie van.

Het meest trots ben ik op de oprichting van drie gebiedsgerichte ondernemersfondsen in de kernen Zevenbergen, Klundert en Fijnaart. Je ziet daarin het collectief opstaan en de werking van het Fonds. Zelfs tijdens het eerste jaar van het bestaan van het fonds in coronatijd, is er al een mooie dynamiek ontstaan die bijdraagt aan het collectief en opleving van het gebied waarvoor die fondsen actief zijn. Er is weer meer leven in de brouwerij!

Mijn favoriete plek in de gemeente Moerdijk

Mijn favoriete plek is niet een specifieke locatie, maar zijn meer de activiteiten die in specifieke kernen georganiseerd worden. Zo heeft Klundert “Klundert bij kaarslicht”, Standdaarbuiten de jaarlijkse lampjesoptocht, Zevenbergen haar Winterwonderland en Fijnaart de traditionele Fendertse week. Dit zijn toonaangevende evenementen die deze plaatsen hiermee goed op de kaart hebben gezet. En dan heb je nog de oude historie en gezelligheid in de stadskern van Willemstad. Dit alles maakt Moerdijk uniek en een mooi klimaat voor ondernemers waar ik trots op ben!

Heeft u een ondernemersvraag voor mij? U kunt mij bereiken via: tom.beening@moerdijk.nl of 06-15446971.