Long Tao, de weg van de draak!

Geplaatst: 24-4-2021

24 april een dag die bij Sylvia Smits in haar geheugen staat geprent. Deze dag opent zij de deuren van haar mooie tuin aan de Watermolen 22a in Zevenbergen. 24 april de dag van de tai chi en de geboortedag van haar overleden man. Tijdens het ziektebed van haar man kwam Sylvia voor het eerst in aanraking met tai chi. Via het Amphia, waar haar man onder behandeling stond, werden bij stichting “de Honingraat” verbonden aan het Amphia tai chi lessen gegeven. Haar man bleef hierdoor actief en fit tijdens zijn chemobehandelingen. Na één jaar sabbatical heeft Sylvia zichzelf teruggevonden. “Tai chi helpt mij naar een gezond en langer leven”, legt Sylvia uit. 

LONG TAO

De weg van de draak. Los van de Chinese geneeskunde heeft zij altijd een fascinatie gehad voor dit dier. De Chinese draak speelt een grote rol in het leven van Sylvia. De draak is haar beschermer. Na het overlijden van haar man heeft zij de draak vanaf haar schouder tot aan de onderkant van haar rug laten tatoeëren. “Terwijl ik helemaal niets met tatoeages heb!”. Na een half jaar was het plaatje op haar rug compleet. In de tatoeage is as van haar overleden man verwerkt. De klauw en puntje van de staart liggen als een warme deken om mij heen”, zegt zij trots. Sylvia hoefde dan ook niet lang na te denken over haar bedrijfsnaam. Long Tao, de weg van de draak, wordt het ontmoetingscentrum voor Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) in de gemeente Moerdijk. 

Opleiding

Tijdens de eerste lockdown dacht Sylvia waar moet ik naar toe. Ik kan nergens heen dacht ze. “De sportscholen waren dicht en ik kon nergens tai chi lessen volgen”, aldus Sylvia. Dit moet anders. Zij heeft familie, vrienden en buren op getrommeld om bij haar in de achtertuin een les te komen volgen. Iedereen was zo enthousiast dat zij tijdens de eerste lockdown elke dag lessen aan kleine groepjes gaf. Maar traditionele Chinese geneeskunde bestaat niet alleen uit tai chi lessen. Al speurend op internet heeft zij uiteindelijk een geschikte opleiding gevonden. “In Tilburg”, roept zij enthousiast. “Ik leer hier alles over de basis van TCG Traditionele Chinese Gezondheidskunde o.a. Chinese bewegingsleer, voedingsleer en kruidengeneeskunde”, licht Sylvia toe.

Wordt bewust van jezelf

Veel mensen (80%) kampen met geestelijke en lichamelijke problemen. De zogeheten welvaartsziekten. “De basis is eigenlijk heel simpel”, zegt onze tai chi lerares. “Je moet beter voor jezelf gaan zorgen!” Je hoeft geen dure life style coach te nemen. Haar schoonfamilie woont in Sardinië. Daar blijven mensen op hogere leeftijd fit en worden zij ouder. Zij hebben hun eigen moestuin met seizoensproducten, bewegen veel, houden na de lunch een siësta en hebben een sterk sociaal netwerk. “Mensen zijn op Sardinië een stuk relaxter dan hier”, voegt zij toe. De Chinese gezondheidsleer is gericht op preventie. Hoe leef, beweeg en eet je. Wat heb jij nodig om gezond te blijven. Zoals men leeft op Sardinië.  “Dit kan je leren en leren moet leuk zijn”, aldus Sylvia. Haar droom sluit hierbij aan.

De ‘Blue zone’-droom

Op vijf plekken in de wereld leven mensen langer en gezonder dan ergens anders op de wereld. Deze plekken noemt men de Blue Zones. Mensen die in één van deze gebieden wonen, worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. “Sardinië is zo’n plek”, glimlacht zij. Sylvia d’r droom is dan ook om van Zevenbergen een blue zone te maken. Stel je eens voor dat hier in de parken iedereen tai chi zou doen. “Dit zou toch geweldig zijn”, zegt de dromer. 

Over 5 jaar…

Wil Sylvia dat Zevenbergen en de gemeente Moerdijk zo’n blue zone olievlek op de wereldkaart is. Zij hoopt dat andere mensen opstaan om met haar deze droom te verwezenlijken. “Ik ben van mening dat het omgooien van onze levensstijl ons gezondheidssysteem kan ontlasten”. Nog veel belangrijker mensen lekkerder in hun vel zitten. De start ligt bij de mensen zelf. Zij moeten zelf overtuigt raken om hun levensstijl aan te passen. “En ik help daar graag een handje bij”, sluit Sylvia af.