Rijbewijs

Een rijbewijs is nodig voor het besturen van alle voertuigen, van brommer tot vrachtwagen. Aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs doet u bij de gemeente waar u woont. Verlengen kan ook online via de website van het RDW.

Bent u geslaagd voor het rijexamen? Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zet uw gegevens in het register. De gemeente kan dit digitaal zien.

Afspraak maken: rijbewijs aanvragen

Afspraak maken: rijbewijs afhalen

Let op: afhalen is alleen nog maar mogelijk op afspraak. 

Aanvragen

Bij de gemeente waar u woont vraagt u persoonlijk een rijbewijs aan. Dit geldt ook voor jongeren onder de 18 jaar. Ook uw rijbewijs ophalen doet u zelf. Voor het aanvragen en ophalen van een rijbewijs maakt u een afspraak maken.

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs neemt u mee:

Bent u 75 jaar of ouder? Dan neemt u mee:

Ophalen rijbewijs

  • Neem uw oude rijbewijs mee of een geldig legitimatiebewijs.
  • Neem uw afhaalbewijs mee.

Wanneer verleng ik mijn rijbewijs?

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. 

Voorwaarden

Medische keuring en gezondheidsverklaring

Misschien is een medische keuring nodig bij aanvraag of vernieuwing van een rijbewijs. Voor deze keuring is een gezondheidsverklaring nodig. Wilt u weten of dit nodig is? En hoe u dit aanvraagt? Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Uw rijbewijs ligt dan meestal de volgende werkdag klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt uw vermissing digitaal met DigiD doorgeven via het RDW.  Uw rijbewijs wordt dan meteen als vermist geregistreerd. 
Heeft u geen DigiD? Maak dan een afspraak bij de gemeente. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in en vraag u meteen het nieuwe rijbewijs aan. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u alsnog uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente. Het is namelijk niet meer geldig.

Categorie-uitbreiding

Geslaagd voor een rijexamen in een andere categorie? Dan heeft u een nieuw rijbewijs nodig. Voor sommige categorieën is ook een gezondheidsverklaring nodig.

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag dan rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Aanvragen van een begeleiderspas kan digitaal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Als de begeleiding geregeld is, vraag je het rijbewijs aan bij je gemeente.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Een buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Meer informatie staat op de website van de RDW.

Omwisseling militair rijbewijs

De omwisseling van een militair rijbewijs naar een burgerrijbewijs gaat via de gemeente. Bent u (ex)militair? Vraag dan uw rijbewijs gewoon aan bij de gemeente. Bij deze aanvraag overlegt u een verklaring van geschiktheid (VvG). Deze verklaring vraagt u zelf aan bij het CBR.

Kosten

Rijbewijs: € 51,10
Extra kosten spoedaanvraag: € 39,65
Gezondheidsverklaring: € 44,50

Online verlengen

Het is mogelijk om online, via DigiD, uw rijbewijs te verlengen. Dit doet u via de website van het RDW.

Voorwaarden

  • U staat ingeschreven in de gemeente Moerdijk
  • De aanvraag is voor een verlenging of categorie-uitbreiding (online aanvragen kan niet als u een eerste aanvraag doet of uw buitenlands rijbewijs wilt omwisselen)
  • Indien van toepassing: u bent al gekeurd
  • U heeft een Android telefoon (versie 7.0 of hoger) of een iPhone (versie 7 met IOS versie 13 of hoger) met de DigiD app en identiteitscheck

Aanvragen

  • U maakt een pasfoto en zet uw handtekening bij een erkende fotograaf of fotocabine
  • Na het maken van de foto krijgt u een email waarin staat of uw foto en handtekening zijn goedgekeurd
  • Heeft u goedkeuring? Dan kunt u via de website van het RDW online uw rijbewijs aanvragen
  • Na 2 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak

Kosten

De kosten kunt u vinden op de website van RDW.

Foto maken en handtekening zetten: kijk dit na bij uw erkende fotograaf of fotocabine

Medische keuring en gezondheidsverklaring

Het kan zijn dat een medische keuring nodig is bij de aanvraag of vernieuwing van een rijbewijs. Voor deze keuring is een gezondheidsverklaring nodig. Wilt u weten of dit nodig is? En hoe u dit aanvraagt? Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie.

Ik ben slachtoffer van identiteitsfraude. Wat kan ik doen?

Als u vermoedt dat u slachtoffer bent van identiteitsfraude, moet u direct een aantal maatregelen nemen.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u overzichtelijke welke maatregelen u moet nemen.