Taal op de werkvloer

Geplaatst: 9-2-2021

Als ondernemer wilt u natuurlijk dat uw medewerkers goed functioneren én dat zij goed in hun vel zitten. Dat is goed voor hen, maar ook voor uw bedrijf. Goed kunnen communiceren en instructies begrijpen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Dat is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de 9 Nederlands heeft moeite met lezen, schrijven of computergebruik. Van hen heeft 57% een baan. In Noord-Brabant gaat het om ongeveer 97.000 werkenden. Grote kans dus dat ook ú medewerkers heeft die een lage taalvaardigheid hebben.

Vooral in de sectoren zorg & welzijn, bouw, energie & industrie en handel & horeca komt laaggeletterdheid relatief vaak voor. Dit korte filmpje vat het goed samen.

Als iemand moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of het gebruik van de computer is het vaak zo dat diegene ook minder goed functioneert als werknemer. Diegene is bijvoorbeeld vaak minder productief, heeft meer gezondheidsklachten, een minder goed contact met collega’s en verzuimt vaker. Ook zijn er vaker problemen met de veiligheid op het werk.  Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om uw werknemers te ondersteunen en te stimuleren om hun taalvaardigheid te verbeteren. Dat is goed voor uw werknemer, én voor uw bedrijf! In deze webinar van 20 minuten leert u meer over de impact van laaggeletterdheid onder werknemers en voor bedrijven. 

Subsidieregeling Tel Mee met Taal: aanvragen vóór 1 maart

Investeren in betere taalvaardigheid loont. Het zorgt onder meer voor een hogere productiviteit, betere communicatie, minder verzuim en betere veiligheid. Er zijn tal van mogelijkheden om werknemers met een lage taalvaardigheid te helpen. Als werkgever kunt u hier een belangrijke rol in spelen! 

Ook in 2021 is de subsidie Tel mee met Taal beschikbaar, waarbij u als werkgever subsidie kunt aanvragen voor scholing die leidt tot betere taalvaardigheid, rekenvaardigheid en/of betere digitale vaardigheden van uw werknemers. De subsidie vergoedt 67% van een opleidingstraject, tot een maximum van €125.000! Door gebruik te maken van de subsidieregeling kunt u grote stappen zetten om de taalvaardigheid van uw werknemers te vergroten. Belangrijk: u kunt de subsidie alleen nog in februari aanvragen; wees dus snel! Op website van Tel mee met Taal vindt u alle informatie. Als u hulp nodig heeft kunt u bijvoorbeeld terecht bij het Leerwerkloket West-Brabant. Ook de bibliotheek kan helpen om samen met u een passend plan te maken en de subsidie aan te vragen. U kunt daarvoor contact opnemen met Taalhuiscoördinator Margriet Gritter.

Maar er is meer….

Er is een schat aan informatie over het effect van laaggeletterdheid op de werkvloer, en de mogelijkheden om daar iets aan te doen. Denk aan een scan die in 3 minuten inzicht geeft in het taal- en digitaal niveau van medewerkers, maar ook aan informatie over trainingen, workshops en e-learnings voor zowel managers en HR professionals, als voor laaggeletterde werknemers. Zo is er op 18 maart een webinar ‘herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden’ via de bibliotheek West-Brabant. Meld u vooral aan! Het webinar is een mix van ervaringsverhalen en concrete handvatten om in gesprek te gaan als u vermoed dat iemand moeite heeft met lezen of schrijven. Er worden pakkende voorbeelden gebruikt en besproken hoe de bibliotheek u verder kan ondersteunen. 

Verder is er informatie over organisaties die werkgevers kunnen helpen laaggeletterdheid in het bedrijf in kaart te brengen en met u een stappenplan kunnen maken om er iets aan te doen. U kunt lezen over hoe andere bedrijven al aan de slag zijn gegaan met verbetering van taalvaardigheid. Ook vindt u informatie over het Taalakkoord waar werkgevers zich bij aan kunnen sluiten. 

Wilt u meer weten? Klik dan op de links hieronder!

Subsidie

  • Subsidie Tel mee met Taal (aanvragen kan tot en met 28 februari 2021!)
  • SLIM subsidieregeling voor het MKB waarmee subsidie kan worden aangevraagd om een bedrijfsschool op te richten en/of de kennis van werknemers up to date te houden (NB: deze regeling ging in 2020 van start; in 2021 is de regeling nog niet open gesteld; hou de website in de gaten voor de mogelijkheden).

Aan de slag met de aanpak van laaggeletterdheid

  • Snelle quickscan (3 minuten) voor inzicht in taal en digitaal niveau van medewerkers
  • Cubiss ondersteunt bedrijven en organisaties die zich bezighouden et vraagstukken rondom lezen, leren en informeren. Een greep uit het aanbod voor bedrijven vindt u hier. Voor meer informatie kunt u terecht bij Moon Fung Fong (e-mail of 013-2079008)
  • Informatie over een starterspakket om bij te dragen aan de verbetering van de taalvaardigheid van uw medewerkers (van het Leer-werkloket)
  • Bij het Leerwerk-loket vindt u ook informatie over het Taalakkoord waar werkgevers zich bij kunnen aansluiten.

Trainingen, webinars en e-learnings

  • Op 18 maart, van 13.30-15.00 uur is het webinar ‘Herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden’ via het Taalhuis Zevenbergen. Aanmelden kan via Taalhuiscoördinator Margriet Gritter; u ontvangt dan tijdig een Teams-link naar het webinar.
  • Het Webinar Werk en Taal gaat over het herkennen van laaggeletterdheid op het werk. U wordt in 20 minuten bijgepraat!
  • In 45 minuten het verschil maken? Met de e-learning Aanpak van laaggeletterdheid leert u hoe laaggeletterdheid te herkennen en iemand te motiveren tot taalscholing. De e-learning wordt aangeboden voor zes verschillende werkvelden; kies degene die het beste bij u past. 
  • Cubiss biedt trainingen en workshops speciaal ontwikkeld voor teamleiders, hr-medewerkers en managers.
  • Ook het ROC Curio heeft talloze trainingen.

Gemeente Moerdijk

  • Deze factsheet over de gemeente Moerdijk geeft in één oogopslag een beeld van de situatie van laaggeletterdheid en werk in de gemeente Moerdijk, en een beknopt overzicht van trainingen voor laaggeletterden én werkgevers.
  • Op de Taalkaart van de bibliotheek West-Brabant staan de trainingen en oefengroepen die de vestiging in Zevenbergen aanbiedt.  Liever aan de slag in een andere gemeente? Kijk dan hier voor informatie over het aanbod in andere gemeenten (helemaal onderaan de pagina).
  • De bibliotheek biedt daarnaast ook een Taalspreekuur aan waar iedereen terecht kan met allerhande taalvragen. Beknopte informatie vindt u op de website van de gemeente en wat uitgebreider op de site van de bibliotheek.
  • De gemeente Moerdijk maakt zich hard voor de aanpak bestrijding laaggeletterdheid. Dat doen we graag sámen. Heeft u een vraag of een idee? Dan denken we graag met u mee. U kunt contact opnemen met Melanie Bartels.

Informatie en ondersteuning

  • De Stichting Lezen en Schrijven zet zich er voor in dat iedereen kan lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone. De stichting doet dit door de problematiek aan te kaarten en mensen meer bewust te maken, maar ook door steun te zoeken voor de aanpak van laaggeletterdheid. Daarnaast geeft de stichting advies, voert projecten uit, doet onderzoek en deelt de kennis met overheden, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties. Zo kunnen er ook samen nieuwe projecten en initiatieven worden gestart.
  • Het Expertisepunt basisvaardigheden is dé plek voor het delen van kennis, het vinden van inspiratie en netwerk in de aanpak laaggeletterdheid.
  • Het Leer-werkloket West-Brabant helpt bij vragen over leren en werken
  • In het Kennisdossier Versterken Taalvaardigheid van Cubiss vindt u uitgebreide informatie over de inzet in de aanpak laaggeletterdheid tussen 2016 en 2020. U vindt links naar ondersteuning en informatie, evenals inspirerende voorbeelden.
  • In het Digitaal magazine Taal op het werk worden ervaringen en tips van werkgevers die aan de slag zijn gegaan met taal op het werk gedeeld
  • En bekijk dit korte filmpje over het belang van aandacht voor taal op de werkvloer.