Zoete wijn en zilte oesters: ondertekening samenwerkingsovereenkomst Roode Vaart

Geplaatst: 22-11-2013

Vertegenwoordigers van de provincies Noord-Brabant en Zeeland, gemeente Moerdijk en waterschap Brabantse Delta hebben vrijdag 22 november 2013 de samenwerkingsovereenkomst "Roode Vaart" ondertekend.

Een project dat op verschillende manieren positief uitwerkt voor de kern Zevenbergen en voor West-Brabant en Zeeland. Bovendien is het een schoolvoorbeeld van succesvolle samenwerking tussen verschillende overheden.
Het project Roode Vaart heeft tot doel om de kern van Zevenbergen nieuw leven in te blazen door er het water van de Roode Vaart in terug te brengen en de haven te herstellen. Daarmee wordt het tegelijkertijd mogelijk om een nieuwe zoetwaterverbinding aan te leggen. Dit betekent een impuls voor de dorpskern en is ook economisch, toeristisch-recreatief van belang voor de regio.

Zoetwaterverbinding

Via de Roode Vaart kan op de korte termijn meer water worden aangevoerd naar West-Brabant. Bij een besluit voor een zout Volkerak-Zoommeer kunnen in een later stadium via dezelfde route Tholen en Sint Philipsland van zoet water worden voorzien. Voor verschillende sectoren, waaronder de Westbrabantse land- en tuinbouwsector zijn hierdoor extra inkomsten te verwachten van drie tot vier miljoen euro per jaar.

Volkerak-Zoommeer

Het project Roode Vaart sorteert voor op de beslissing van het Rijk om het Volkerak-Zoommeer al dan niet opnieuw zout te maken. Het meer dient nu als zoetwaterbron voor de landbouw, maar de kwaliteit van het water (oplopend zoutgehalte, blauwalgen) baart zorgen. Daarom wordt overwogen het meer opnieuw zout te maken. Als de Tweede Kamer daartoe besluit, is met de doorgetrokken Roode Vaart een zoetwater-alternatief voorhanden. Totdat die beslissing wordt genomen, levert het doortrekken van de Roode Vaart al een bruikbare zoetwaterstroom voor West-Brabant.

Tevreden

De werkzaamheden zijn naar verwachting in 2017 afgerond. De totale investeringskosten bedragen ruim 30 miljoen euro, waarvan 9,5 miljoen van het Rijk afkomen.
Gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie en handhaving) van de provincie Noord-Brabant toonde zich tevreden met de succesvolle samenwerking tussen de verschillende overheden. ‘We laten hier samen zien dat we ècht voor een zout Volkerak-Zoommeer gaan. Op deze manier móet het Rijk wel aanhaken en besluiten tot een duurzaam gezond, en dus zout, Volkerak-Zoommeer’.
Carla Moonen, dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta benadrukte het belang van deze overeenkomst voor de vele sectoren in deze regio. ‘Het regionale watersysteem is de drager van vele functies en ambities in West-Brabant. Het gaat dan om land- en tuinbouw, natuur en recreatie. Maar ook bedrijven op en aan het water hebben een belang bij voldoende zoet water van een goede kwaliteit. Wij zijn blij dat deze samenwerking daartoe bijdraagt.’
Wethouder Koevoets (gemeente Moerdijk): 'Dit is een unieke kans voor Zevenbergen en een forse impuls voor de economie en werkgelegenheid in de regio. Bovendien trekt dit extra miljoenen aan investeringen aan van marktpartijen. Dit plan betekent winst voor iedereen'.

Ondertekening Roode Vaart

Gedeputeerde Johan van den Hout, dijkgraaf Carla Moonen, wethouder Louis Koevoets en gedeputeerde Schonknecht zijn content met de ondertekende overeenkomst Roode Vaart