Basisschoolleerlingen fietsen verkeersexamen in Moerdijk

Geplaatst: 17-4-2024

Basisschoolleerlingen van zo'n 13 basisscholen van groepen 7 en 8 uit de gemeente Moerdijk fietsten afgelopen vrijdag het jaarlijkse praktisch fietsexamen in Zevenbergen. De leerlingen vertrokken deze dag vanaf het parkeerterrein van Voetbalvereniging Virtus aan de Westrand in Zevenbergen.

Vrijwilligers van VVN, boa's, buurtpreventisten en ouders van scholen stonden bij de verschillende controleposten. Bij de controleposten werden kinderen op allerlei verkeershandelingen beoordeeld. Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen werd getoetst of de leerlingen de theorie goed kunnen toepassen in het echte verkeer. 262 leerlingen zijn geslaagd voor hun verkeersexamen, van harte gefeliciteerd!

De eerste groep leerlingen startte om 08.30 uur. Wethouder Danny Dingemans: "Met dit fietsexamen maken we kinderen bewust van hun gedrag in het verkeer. Binnenkort starten de leerlingen van groep 8 op de middelbare school en dan fietsen de kinderen vaak een langere afstand van huis naar school. Dan is het belangrijk dat ze de verkeersregels goed kennen en kunnen toepassen."

Verkeersveiligheid

Basisschoolkinderen doen hun verkeerservaring op met een aantal vaste routes, bijvoorbeeld naar school en naar vriendjes. De route van het VVN praktisch Verkeersexamen gaat door de eigen woonomgeving van de kinderen. Voor de start werden de fietsen van de kinderen gecontroleerd. De fiets moet veilig zijn om het praktisch examen te kunnen doen. Tijdens het examen staan vrijwilligers langs de route die, aan de hand van een controlelijst of app, beoordelen of de leerlingen goed handelen.

Dankzij het aanbrengen van de permanente borden, kunnen de kinderen met hun ouders
zich voorbereiden op het examen. Dit is een extra stimulans voor de verkeersveiligheid.
Jongeren kunnen het hele jaar door oefenen op de route en zich beter voorbereiden op het examen. Weggebruikers en inwoners krijgen op deze manier meer oog voor deze kwetsbare groep.

Verkeersregels en verkeersgedrag

Het verkeersexamen werkt tweeledig, aan de ene kant oefenen de kinderen de verkeersregels in de praktijk en aan de andere kant maken ze ook kennis met het gedrag van andere weggebruikers waar zij ook rekening mee moeten houden. De leerlingen vertrekken deze dag vanaf het parkeerterrein van Voetbalvereniging Virtus aan de Westrand in Zevenbergen.