Provincie Brabant plaatst ledverlichting langs N285

Geplaatst: 4-1-2024

De provincie Noord-Brabant vervangt de armaturen van de verlichting langs de N285 door ledlampen. Dit gebeurt tussen 9 en 21 januari 2024. Het werk geeft wat hinder voor het verkeer, maar de weg blijft open.

De provincie Noord-Brabant voorziet komend jaar alle lichtmasten langs provinciale wegen van ledverlichting. Langs de N285 gebeurt dit tussen 9 en 21 januari 2024. Ter hoogte van de werkzaamheden is een kleine omleiding of leiden verkeersregelaars het verkeer in goede banen.

Geen nieuwe masten

De lantaarnpalen zelf worden niet vervangen, het gaat alleen om de armaturen. Dat is de draagconstructie waar de lamp in zit. Een led-armatuur verbruikt tot wel 90 procent minder energie dan een standaardexemplaar. Goed voor het milieu en het bespaart ongeveer € 350.000 per jaar aan energiekosten.

5.600 lampen

De provincie heeft in totaal zo’n 10.000 lichtmasten. Bij een deel daarvan zijn al ledlampen geïnstalleerd tijdens onderhoudswerkzaamheden in de afgelopen jaren. De komende maand worden de ongeveer 5.600 armaturen vervangen in de masten buiten de bebouwde kom. Zo’n 1.500 provinciale lichtmasten bínnen de bebouwde kom worden later vervangen. Dat komt omdat ze eerst aangesloten moeten worden op het provinciaal stroomnetwerk.

Meer informatie over dit project vindt u op de website van de provincie.