Column burgemeester Klijs - Volhouden

Geplaatst: 11-11-2020

Het Sinterklaasfeest over ruim 3 weken, Kerstmis en oud en nieuw een paar weken later. Waarschijnlijk vraagt u zich net als ik op dit moment vooral af hoe u deze feesten gaat vieren. Kunnen we met onze familie en vrienden bij elkaar komen? Of wordt het toch thuis, in kleine kring, met maximaal 2 bezoekers?

De vooruitzichten zijn niet gunstig. Op het moment dat ik dit schrijf zien we landelijk een voorzichtige daling van het aantal positieve coronatests. Maar in Moerdijk zijn we nog niet zo ver. Vorige week hadden we een dagrecord van 47 positieve testresultaten op één dag; nog niet eerder waren dat er zoveel in Moerdijk. Over die hele week steeg het aantal positieve coronatests in onze gemeente met ruim 20%.

Daar kunnen we maar op één manier verandering in brengen: we moeten ook de komende weken volhouden en ons aan de maatregelen houden. Alleen zo kunnen we zorgen dat het aantal besmettingen daalt en de regels weer versoepeld kunnen worden. Dat is niet makkelijk, dat snap ik heel goed. Inmiddels is al wel duidelijk dat een Sinterklaasintocht zoals we die kennen er dit jaar helaas niet in zit. De Sinterklaascomités zetten al hun creativiteit in om toch alternatieven te kunnen organiseren. Pas na de volgende persconferentie van het kabinet, op 17 november, weten we wat er misschien toch mogelijk is. 

Eén ding is wel zeker: we kunnen het aantal coronabesmettingen omlaag brengen. Dat hebben we afgelopen voorjaar in de eerste golf bewezen. Laten we dat nog een keer doen. Zodat we straks in december hopelijk toch dat Sinterklaasfeest, en Kerstmis en oud en nieuw op een zo aangenaam mogelijke manier kunnen vieren. En natuurlijk vooral om zelf gezond te blijven, en te zorgen dat de mensen om ons heen gezond blijven. Want dat is en blijft natuurlijk het allerbelangrijkste.