Column burgemeester Aart-Jan Moerkerke - Het is en blijft een forse tegenvaller

Geplaatst: 23-11-2021

Weer worden we geconfronteerd met een lockdown vanwege dat ellendige coronavirus. De snel oplopende besmettingscijfers en vollopende ziekenhuizen zijn een duidelijke aanleiding. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is en blijft een forse tegenvaller. Ik hoopte dat we in het najaar alle maatregelen los hadden kunnen laten. Het tegendeel is waar. Wat een klap voor veel ondernemers, vooral wederom voor de horeca.

Speciaal voor hen en voor de zorg doe ik een beroep op u om de maatregelen in acht te nemen. Ja, ik snap iedereen die zegt het gehad te hebben met de gevolgen van dat rotvirus. Een eerlijk gezegd geldt dat ook voor mij. Veel kennismakingsbezoeken worden weer uitgesteld en daar baal ik behoorlijk van.

En nee, ik kan ook niet alle maatregelen uitleggen. Of toetsen op een eerlijke verdeling van de pijn. Maar vanuit mijn rol zal ik, of ik het nu leuk vind of niet, wel moeten controleren en handhaven. En natuurlijk doe ik dat met een stukje maatwerk. Iemand die een bewuste oproep doet om in zijn of haar ‘tent’ alle regels te overtreden is tenslotte heel wat anders dan een ondernemer die zijn best doet om te controleren en het niet helemaal trekt. En natuurlijk proberen wij als gemeente, binnen onze mogelijkheden, te helpen waar dat kan.

Als we met elkaar er nog even de schouders onder zetten, kunnen we hopelijk weer een beetje normaal de kerstperiode in. Het zou fijn zijn als u de mensen om u heen een beetje in de gaten houdt en als het nodig is een helpende hand uitsteekt. Een digitale knuffel, een vriendelijk woord of een telefoontje kan veel betekenen.

Met warme groet,

Aart-Jan Moerkerke