Column burgemeester Klijs - Een kwestie van de lange adem

Geplaatst: 11-2-2021

Zelden hoor ik kinderen zeggen dat ze blij zijn dat ze naar school kunnen, maar dat is nu wel anders. Sinds maandag zijn de basisscholen weer open. Een goede zaak, allereerst natuurlijk voor de kinderen, want die zien hun klasgenoten weer en kunnen op school weer gestructureerd onderwijs volgen. Belangrijk, want hoewel bij veel gezinnen het thuisonderwijs de afgelopen tijd goed geregeld was, zijn er ook kinderen die thuis niet de juiste faciliteiten hebben en ouders die het moeilijk vinden om de onderwijzers op school te vervangen.

Zo is de kans groot dat sommige kinderen grote leerachterstanden oplopen, waar ze de rest van hun leven nog last van kunnen hebben. We moeten er natuurlijk alles aan doen om dat te voorkomen.

Ondertussen is het ook voor veel ouders fijn dat hun kinderen weer naar school kunnen. Want in veel gezinnen liepen de spanningen op, omdat het voor de ouders steeds moeilijker werd om alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Maar het is meteen ook het begin van een spannende periode. Eén kind met een positieve coronatest in de klas betekent meteen dat alle klasgenoten in quarantaine moeten. Op alle scholen wordt in elk geval keihard gewerkt om alles in goede banen te leiden en omstandigheden te creëren die voor iedereen zo veilig mogelijk zijn.

Natuurlijk is het niet alleen voor onze basisscholen en hun leerlingen een spannende periode. Dat geldt voor ons allemaal. Het is onduidelijk hoe het de komende weken gaat met de verspreiding van het coronavirus en de varianten. Ondertussen begint het overal te piepen en te kraken. Ik zie dat steeds meer mensen het moeilijk krijgen. Van jong tot oud, gezinnen, alleenstaanden, ondernemers, zorgpersoneel: iedereen snakt naar het einde van deze crisis. Die is ook in zicht, want de vaccins komen er aan. Maar het is wel een kwestie van de lange adem. Hou daarom vol, hou je aan de regels en kijk een beetje naar elkaar om. We komen er echt wel.

Heeft u behoefte aan ondersteuning, dreigt u financieel in de knel te komen of heeft u gewoon behoefte aan een luisterend oor? Bel dan ons Meldpunt hulp, zorg en ondersteuning: 0168 373 970. Op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur.