Column burgemeester Klijs - Stukje bij beetje steeds meer mogelijk

Geplaatst: 28-4-2021

Bijna exact een jaar geleden schreef ik in mijn column op deze plek “herdenken en vieren is iets dat we dit jaar ook op minimaal 1,5 meter afstand zullen moeten doen”. Eerlijk gezegd had ik toen niet kunnen denken dat ik een jaar later, nu dus, hetzelfde zou moeten zeggen. Maar het is niet anders. Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag: het is ook dit jaar een kwestie van vooral thuis, online en op afstand vieren en herdenken. En helaas dus niet met de gebruikelijke festiviteiten en diensten zoals we die kennen, waar we met groepen bij elkaar komen en samen vieren en herdenken.

Maar er gloort toch echt wel hoop. Deze week gaan de eerste versoepelingen in en kan er weer iets meer. Om onze horecaondernemers te helpen binnen de grenzen van wat mogelijk is, hebben we net als vorig jaar besloten om uitbreiding van de terrassen tijdelijk toe te staan. De meeste ingediende verzoeken zijn, soms met een kleine aanpassing, goedgekeurd. Ik besef heel goed dat deze eerste versoepelingen voor veel ondernemers en inwoners nog niet ver genoeg gaan, omdat de nood in sommige gevallen groot is.

Hetzelfde geldt echter voor de zorg en de ziekenhuizen. We hebben het coronavirus nog niet onder controle en we moeten dus nog even volhouden. Maar met het vaccineren dat nu toch echt op stoom lijkt te komen zal er stukje bij beetje weer steeds meer mogelijk zijn. Prik voor prik komt ons normale leven steeds dichterbij. Wanneer we bij die eindstreep komen weten we nog niet exact, maar dat we er komen is wel zeker.