Column Wethouder Désirée Brummans ‘Vitamine geluk’, maar niet zonder zorgen

Geplaatst: 23-6-2021

De zon schijnt, de natuur is op haar mooist, boeren zijn aan het hooien en ja, we mogen gelukkig weer een terrasje pakken. Hoe fijn is dat om met elkaar van het mooie weer te kunnen genieten? ‘Vitamine geluk’ noem ik dat en daarnaast geeft de zon ons ook nog de broodnodige vitamine D.

Niets aan het handje zou je denken. En toch hebben we reden om ons zorgen te maken over warmte en dan heb ik het natuurlijk over de opwarming van de aarde. Helaas door sommigen nog hardnekkig ontkend, maar wie de wetenschap volgt weet dat deskundigen ons al decennialang waarschuwen voor de effecten van klimaatverandering.

Alle gemeenten in Nederland hebben de taak om plannen te maken voor klimaatadaptatie. Dat houdt in dat we moeten zorgen dat de risico’s van bijvoorbeeld langdurige droogte, hitte en hevige regenval beheersbaar blijven. Daarom passen we bijvoorbeeld ons rioleringsstelsel aan en leggen we waterbergingen en meer groen aan. In Moerdijk doen we als gemeente al veel als het gaat om klimaatadaptatie en we gaan nog meer doen. Wat? Dat kunt u lezen in onze recent opgestelde Klimaatstrategie. Maar zorgen dat we nu en straks ‘klimaatproof’ zijn is iets dat we als gemeente niet alleen kunnen. Ook anderen zullen hun steentje moeten bijdragen. En ja, ook u als inwoner van Moerdijk kunt iets doen. Wist u bijvoorbeeld dat bomen en planten voor verkoeling zorgen en dat een groene tuin tot wel 5 graden koeler kan zijn dan een tuin met hoofdzakelijk bestrating? Met een paar stoeptegels eruit en wat struiken erin kunt u al het verschil maken. Probeer het maar eens.

Bent u benieuwd naar onze klimaatstrategie en wat we allemaal kunnen doen om te zorgen dat de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar blijven? Kijk dan op: moerdijk.nl/klimaat