De winkel naar werk niet zomaar een winkel!

Geplaatst: 23-2-2021

De Winkel naar werk opende 30 november 2020 haar deuren. Een winkel waarbij leren en werken centraal staat. De winkel biedt de mogelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer deel te laten nemen aan het arbeidsproces.

“Iedereen is welkom”, aldus Paula Lagerwerf, initiatiefneemster. In 2014 startte zij het project ‘Sleutelen aan je toekomst’, vanuit haar organisatie ‘De Surfsleutel’. “Deze organisatie is de basis”, zegt Paula. Een winkel beginnen stond al heel lang op haar wensenlijstje. Aan de Noordhaven 98 in Zevenbergen heeft ze eindelijk een geschikt pand gevonden. 

Niet zomaar een winkel

Achter ieder product dat verkocht wordt schuilt een bijzonder verhaal. “Lokale en regionale creatievelingen verkopen in deze winkel hun zelfgemaakte kunstwerken”, vertelt Paula. Voor onder andere postkaarten, tassen en schilderijen kan je bij haar terecht. In de winkel werken mensen die weer deel willen uitmaken aan de maatschappij. “Mensen met of zonder indicatie dat maakt mij niet uit”, licht onze initiatiefneemster toe. De winkel naar werk biedt een helpende hand.  Voor deze mensen bieden we de mogelijkheid om aan de maatschappij mee te doen en ze indien gewenst te begeleiden naar een MBO-praktijkverklaring of door te stromen naar een regulier bedrijf.

Moerdijkse creativiteit 

Naast het kopen van zelfgemaakte producten kan je ook terecht voor workshops. Hierbij kun je denken aan maken van kerststukjes, schilderen of van tassen maken. Zelfs een cursus kennis maken met de digitale wereld zoals facebook kun je volgen. De workshops zijn toegankelijk voor iedereen. 

Paula probeert de deelname prijs van deze sociale workshops zo laag mogelijk te houden. “Financiën mag geen drempel zijn om mee te doen”, vertelt Paula. Daarom heeft ze de Stichting Sleutelen aan je Crea(c)tiviteit opgericht. Deze stichting maakt het mogelijk dat degene, die minder financiële mogelijkheden hebben, toch mee kunnen doen aan deze workshops. 

Verbinding met de arbeidsmarkt

Met het concept voor leren, werken en een winkel in het centrum van Zevenbergen kunnen mensen ervaren dat een afstand tot de arbeidsmarkt geen reden is om niet actief mee te doen in de samenleving. “Cliënten van o.a. de 3Antonius Leerhoeve, Werkplein en GGZ nemen naast niet geïndiceerde deelnemers deel aan de verschillende onderdelen van dit leer werk project”, licht Paula toe. 

Paula is continu op zoek naar nieuwe uitdagingen. Daarvoor heeft ze leuke zelfstandige vrijwilligers nodig. “Mensen die een helpende hand kunnen bieden en anderen willen begeleiden zijn van harte welkom!”, sluit Paula af.