Dier in nood

Wat kunt u doen als een dier in nood is? En wat doet de gemeente?

De gemeente Moerdijk werkt samen met Dierenopvangcentrum Breda. Wat kunt u doen als u een ziek of gewond (huis)dier vindt? 

  • Bel op maandag tot en met zaterdag van 11 uur tot 16 uur met (076) 57 12 712
  • Is het dierenasiel dicht? Bel via de meldkamer van de politie: (0900) 88 44 (na 22 uur alleen voor spoedgevallen).

Dode dieren worden opgehaald door de gemeente. Bel daarvoor met 14 0168.

Zelf helpen

Zieke of gewonde dieren kunt u vaak ook zelf wegbrengen. Zieke egels zijn welkom bij de Stichting Egelopvang Roosendaal of bij VRC Zundert. Een gewonde of zieke vogel kunt u ook naar VRC in Zundert  brengen. Pak het dier op, eventueel met een doek. Leg het in een niet te grote doos met wat kranten op de bodem. Sluit de doos af met een deksel waar u enkele luchtgaten in maakt. Zorg vooral voor rust: contact met mensen zorgt voor veel spanning bij een vogel en door grote stress kunnen ze overlijden.

Ingrijpen of niet?

Jonge vogels lijken soms hulpeloos, maar zijn dat lang niet altijd. Het is bijvoorbeeld normaal dat jonge vogels die wel veren hebben, maar nog niet goed kunnen vliegen, zich op de grond verstoppen. De ouders blijven ze voeren in die periode. Grijp dus niet in als u zo’n vogeltje ziet. Vogels die wel hulp nodig hebben, zijn onder andere:

  • Een vogel die tegen het raam is gevlogen en na enkele uren nog niet is hersteld.
  • Een vogel die duidelijk gewond is
  • Een nest jonge vogels dat op de grond is gevallen, bijvoorbeeld na een storm
  • Eendenkuikens die zijn achtergebleven als de moedereend dood is.

Oververhitte vogels herkent u doordat ze lusteloos zijn en veelal hijgen met open snavel. Vaak spreidt de vogel zijn veren voor wat extra verkoeling. U kunt de vogels in warme tijden helpen door een bakje vers en schoon water neer te zetten – uiteraard op een plek waar katten en honden niet bij kunnen.