Infoavond over bijen, biodiversiteit én de Aziatische hoornaar
Geplaatst: 8-4-2024
“Samen kunnen we zorgen dat het beheersbaar blijft”. Donderdag 18 april organiseren onze Moerdijkse Klimaatburgemeesters Yvonne Peters en Pascal Rijnart een informatieavond over hoe belangrijk bijen en biodiversiteit zijn, en hoe die bedreigd worden door de oprukkende Aziatische hoornaar. Imker Karin van Rosendaal uit Heijningen legt uit hoe het precies zit.
Karin heeft samen met haar man en met kennis Peter van Rugge tientallen kasten met honingbijen op meerdere locaties in onze gemeente. Ze verkopen ook honing van de locaties die haar bijen hebben verzameld. Sinds een paar jaar zien ze de Aziatische hoornaar (een wesp die bijna 2 keer zo groot is als een gewone wesp of honingbij) ook in onze gemeente terrein winnen. “Dat is niet alleen een probleem voor mij als imker, maar voor iedereen”, vertelt ze. “De Aziatische hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden en hoort hier in Nederland niet thuis. Maar deze wesp eet wel onze inheemse insecten, zoals bijen, hommels, muggen en vlinders. En ze beschadigen ook fruit dat aan bomen en struiken groeit. Dat is niet alleen een grote bedreiging voor die soorten, maar ook voor onze fruitteelt, vogels en uiteindelijk gaat zo onze hele biodiversiteit eraan. Bovendien kan de Aziatische hoornaar ook gevaarlijk zijn voor mens en dier.”
“De uitdaging is om elke koningin nu al te vangen”
“Juist in deze tijd van het jaar, in april en mei, vliegen de Aziatische hoornaar-koninginnen uit, nadat ze overwinterd hebben. Ze gaan dan hun eerste, kleine nest maken. Die kleine nesten kunnen in een vogelhuisje zitten, of in schuurtjes, onder een afdak, maar ook in een struik of heg. In de zomer volgt dan een groter nest, ter grootte van een skippybal. Uit zo’n nest kunnen in het najaar weer zo’n 500 nieuwe koninginnen komen, die na te hebben overwinterd weer hun eigen nesten gaan maken. De uitdaging is dus om elke koningin nu al te vangen. Het zou geweldig zijn als iedereen in de eigen omgeving oplet of er hoornaars zijn. Als het lukt, maak er dan een foto van en meld het bij mij of op de website waarneming.nl. Pas wel op dat je in de zomer niet te dicht bij een nest komt!”
“Ik snap goed dat iemand denkt: ‘Wat maakt het uit, dat is mijn probleem toch niet?’ Maar dat is het wel, want de hoornaar kan onze hele biodiversiteit vernietigen. Dat moeten we echt voorkomen. Ik heb niet de illusie dat we het probleem even kunnen oplossen. Samen kunnen we er echter wel voor zorgen dat het beheersbaar blijft.”
Meer weten over de Aziatisch hoornaar en de infoavond?
De informatieavond (inclusief honingproeverij) is op 18 april, start 19.30 uur. Adres: Theater De Schuur, Kerkstraat 23 Zevenbergen. De toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden door een email te sturen naar: ycmapeters@telfort.nl.
Denkt u dat u een hoornaar of nest heeft gezien? Probeer er een foto van te maken, ga naar het meldpunt voor de Aziatische hoornaar en maak een melding. Lokaal melden kan ook: neem contact op met Karin van Rosendaal via (06) 22 77 44 77. Verwijder een nest niet zelf.
Meer informatie over de Aziatische hoornaar vindt u op de website van de hoornaar.