Moestuinjuf Angela leert kinderen alles over wat groeit en bloeit

Geplaatst: 2-4-2024

Van 8 tot en met 12 april is het de Week van de Schooltuin. Dat betekent in heel Nederland een week lang aandacht voor hoe belangrijk én leuk het schooltuinieren is. Op basisschool De Fijne Aarde in Fijnaart weten ze dat al lang. Daar onderhoudt Moestuinjuf Angela samen met de leerlingen en leerkrachten sinds vier jaar op het schoolplein een moestuin met zes bedden van 4,5 meter bij 1,2 meter.

“Eigenlijk ben ik er min of meer ingerold”, vertelt Angela. “Moestuinieren was al m’n hobby. M’n zoon zat hier op school en die kreeg een groen schoolplein. Toen heb ik de directrice voorgesteld om er een moestuin aan te leggen. ‘Kom maar met een plan’ was haar reactie. Nou, dat heb ik gedaan.”

“Nog nooit een tomaat geproefd”

Vier jaar later ligt er een moestuin met groenten (van prei tot paarse bonen), fruit (bijvoorbeeld frambozen en aardbeien) en bloemen. Maar er staat ook een insectenhotel en een zelf gemaakte vogelverschrikker. Onderverdeeld in groepjes komen alle leerlingen, van de kleinsten tot en met groep 8, aan de beurt om samen met Angela in de moestuin te zaaien, planten, oogsten en onderhouden. En ondertussen leren ze van alles over wat groeit en bloeit, maar ook over smaak. Angela: “Het is schrikbarend, maar ik zie hier kinderen die nog nooit een tomaat geproefd hebben. Ze kennen vaak weinig groenten. En wat je niet kent eet je niet zo snel. Maar dat is hier in de moestuin wel anders. Hier willen ze alles uitproberen. Bij mij moet niks, maar alles mag. Wil je iets proeven: doe maar. En als je het vies vindt, dan uitspuwen in de bosjes. Maar ze lusten zoveel, geweldig is dat.”

Teaparty met thee van kruiden uit de moestuin

“Ik kook ook met en voor ze. Bijvoorbeeld pompoen: dat vonden ze aanvankelijk niks. Maar toen heb ik een pompoencake gebakken, nou, ze vonden het heerlijk. Hetzelfde met frietjes die ik heb gebakken van knolselderij. Elke les hebben we ook een soort van teaparty. Dan maken we thee van kruiden uit de moestuin. Een groot succes.”

Moestuinjuf zijn betekent voor Angela het hele jaar actief zijn in de schooltuin van De Fijne Aarde. Ook in de winter en de schoolvakanties onderhoudt ze de tuin. Dat doet ze als vrijwilliger. “Het is vooral een kwestie van slim zelf spullen regelen, want echt budget is er niet. Dus bijvoorbeeld compost, zaden en materialen regel ik vaak via lokale sponsoren, zoals bijvoorbeeld al vier jaar AWF in Fijnaart. Best veel werk, maar ik doe het graag. Want het is zo dankbaar om te doen. Kinderen die op me af rennen als ik op school kom en me knuffelen. Of vragen: ‘wanneer zijn wij aan de beurt om in de tuin te werken?’ Echt, ik kan het elke school aanraden. Ja, het kost veel tijd en inzet, maar het levert ontzettend veel op.”

Meer weten?