Nieuwe groenterassen worden ontwikkeld in … Fijnaart
Geplaatst: 23-4-2024
26 april is het ‘International seeds day’. Wereldwijd is er die dag aandacht voor zaden (groenten, fruit) en hoe belangrijk ze zijn voor ons voedsel. Het gaat dan niet alleen over het bewaren en telen van zaden, maar ook over veredeling: het kruisen en selecteren van planten om zo nieuwe rassen te krijgen. Het is misschien niet de eerste plaats waar je aan denkt, maar Fijnaart speelt een bijzondere rol in juist dat proces. Daar ontwikkelt Rijk Zwaan namelijk nieuwe en verbeterde groenterassen die over een aantal jaren op ons bord liggen. Het bedrijf produceert daarvan de zaden die verkocht worden over de hele wereld.
Wie weleens over de Boerendijk in Fijnaart rijdt kan de uitgestrekte velden aan de Kruisweg niet missen. In die velden groeien de door Rijk Zwaan veredelde nieuwe groenterassen. “Veredelen van groente- en fruitrassen is belangrijk om ze te verbeteren, en om nieuwe rassen te maken”, legt Ad van den Nieuwenhuizen (Breeding Manager voor kool bij Rijk Zwaan) uit. “Die verbeterde en nieuwe rassen zijn resistent tegen ziektes, of kunnen beter tegen gevolgen van klimaatverandering dan huidige soorten. En als in de toekomst bepaalde bestrijdingsmiddelen verboden worden, proberen we zo te zorgen dat er nieuwe rassen zijn die geen chemische bestrijding nodig hebben. Maar we ontwikkelen bijvoorbeeld ook tomaten en paprika’s die nog beter smaken. En neem een groentesoort als sla: steeds meer mensen kopen zakjes met voorgesneden sla. We willen allemaal dat we die langer kunnen bewaren. Wij werken aan rassen die niet 3 maar 7 dagen in de koelkast houdbaar zijn en minder snel verkleuren nadat ze gesneden zijn.”
Leemgrond
In Fijnaart ontwikkelt Rijk Zwaan veel verschillende groentesoorten, zoals bloemkool, broccoli, sla, spinazie, witlof, wortel en radijs. Hier wordt gekeken hoe ze reageren op verschillende (weers)omstandigheden en wat er eventueel qua veredeling nodig is om ze nog verder te perfectioneren. “Juist de leemgrond in Fijnaart is hier erg geschikt voor”, verduidelijkt Ad van den Nieuwenhuizen. “En we hebben hier ook ruimte voor laboratoria en kassen, die zijn ook belangrijk voor onderzoek en ondersteuning bij het veredelen. Eigenlijk zijn we vooral bezig met proberen om de juiste eigenschappen in een groenteras te brengen. Hoe lang dat gemiddeld duurt? 6 tot 15 jaar, soms wel 20 of 25 jaar voordat je een perfect nieuw ras hebt dat de consument in de supermarkt kan kopen.”
Gratis zadenpakket voor basisscholen
Rijk Zwaan ondersteunt moestuinonderwijs door jaarlijks 3000 zadenpakketten uit te delen aan basisscholen. Scholen kunnen een zadenpakket aanvragen via lokale Natuur- en Milieueducatiecentra. In Moerdijk is dit MEC/kinderboerderij De Dierenploeg in Zevenbergen via info@dedierenploeg.nl of MEC Roosendaal: info@mecroosendaal.nl.