Belevingsboek over Watersnoodramp 1953

Geplaatst: 1-2-2024

Het jaar 2023 was het 70ste herdenkingsjaar over de Watersnoodramp 1953. In ditzelfde jaar 2023 waren er hevige stormen, overstromingen van zoet en zout water en sloten verschillende Deltawerken om het water tegen te houden in Nederland. Het dreigende water blijft actueel. Het belevings e-book ‘Zoet en zout water komt overal’ geeft een actuele inkijk op het water in West-Brabant. Het is primair een eerbetoon aan hen die vochten tegen het water, beschermden, overleefden en overleden. Tegelijkertijd dient het als antenne om alert te blijven en terug te kijken op wat mensen voor elkaar deden en betekenden in een moeilijke tijd.

Zoet en zout water komt overal 

In dit belevings e-book worden verschillende onderwerpen en actualiteiten belicht. Dat gaat van een lezing die Karel Leenders hield in de gemeente Moerdijk tot aan overlevingsverhalen van diverse mensen en een expositie die Atelier Valkhoff uit De Heen organiseerde in vier plaatsen; De Heen, Tholen, Willemstad en Heijningen. De auteur en creator van dit boek, Claudia Koole, interviewde meerdere mensen die hun overlevingsverhaal wilden delen na een lange periode van stilte. De beleving ervaart men door het boek digitaal te lezen met audiovisuele bijdragen die te zien zijn en beeldende kunst. Meerdere zintuigen worden hierbij geprikkeld.   

Watersnoodramp blijven herinneren 

Het is een non-profit project dat voor een deel mogelijk is gemaakt door de Mastboom-Brosens Stichting uit Oud Gastel, het Meeussen Fonds uit Bergen op Zoom en door gemeenten Moerdijk en Steenbergen. Het heeft als doel om de Watersnoodramp 1953 te blijven herinneren. Rampspoed, klein en groot, toont te allen tijde een kracht en geestkracht van de mensheid om te helpen, te redden en te overleven. Deze verbroedering, waarover de toenmalige Koningin Juliana sprak, is wat mensen blijft verbinden met elkaar voor een beter leven na elke tegenslag.   

Het belevingsboek is vanaf deze week permanent te zien op verschillende websites waaronder www.stichtingstadsherautensteenbergen.nl , www.watersnoodwoningmoerdijk.nl , www.prosperascenario.nl  en www.ateliervalkhoff.nl.