Bijdrage voor energierekening vanuit Tijdelijk Landelijk Noodfonds Energie

Geplaatst: 1-2-2024

Het Tijdelijk Landelijk Noodfonds Energie helpt bij het betalen van de energierekening. Het is bedoeld voor inwoners met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds Energie is opgericht door energieleveranciers en krijgt subsidie van het Rijk. Dit fonds is vanaf januari 2024 voor de tweede keer open om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen.

Voor wie is het Noodfonds Energie?

Je kunt ondersteuning krijgen van het Noodfonds als:

  • Je met je huishouden een inkomen hebt van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200,- (alleenstaande) of € 4.480,- (samenwonend). Dit bedrag is inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen. 
  • Je energierekening hoger is dan 8% tot 10% van het bruto maandinkomen. 
  • Je zelf een energiecontract hebt bij een energieleverancier voor gas, stroom en/of warmte.
    Het maakt niet uit welke energieleverancier je hebt. 

Hoeveel steun krijg je?

Het Noodfonds Energie gaat uit van het sociaal minimum om het verschil tussen het inkomen en energiekosten te bepalen.

Inkomen (% van het sociaal minimum) Noodfonds geeft steun voor deel van de energierekening
tot 130% boven 8% van het bruto-inkomen
130 – 200% boven 10% van het bruto-inkomen

Waar kan je de ondersteuning aanvragen?

Alle informatie over het Noodfonds Energie staat op www.noodfondsenergie.nl. Daar kun je ook je aanvraag doen tot en met 31 maart 2024. Gebruik de handige check om snel te zien of je in aanmerking komt voor ondersteuning. Aanvragen doe je digitaal via computer, laptop of de app van het Noodfonds. Kun je de aanvraag niet zelf doen? Dan kunnen familie, vrienden of hulpverleners de aanvraag voor je doen. Je moet hen dan wel hiervoor machtigen. Na goedkeuring krijg je voor 6 maanden ondersteuning. Het bedrag wordt verrekend via je energieleverancier.

Meer informatie

Heb je vragen over het Noodfonds Energie? Neem contact op via e-mail: info@noodfondsenergie.nl. Of bel de Noodfondslijn via 085 - 088 1111. Het Noodfonds Energie is open van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur.