Moerdijk toegankelijker maken zodat iedereen zoveel mogelijk kan meedoen

Geplaatst: 16-2-2024

Hoe zorgen we ervoor dat onze inwoners kunnen meedoen als het gaat om wonen, werken en leven? Dat het mogelijk is om te kunnen sporten, te winkelen of uit eten te gaan – ook als je je lichamelijk of mentaal beperkt voelt? Om iedereen te kunnen laten meedoen zoeken we actief de samenwerking met onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, verenigingen en ervaringsdeskundigen: voor elkaar, met elkaar. Want straten, winkels, openbare gebouwen en parken zijn van iedereen. Ook als je in een rolstoel zit, of met een rollator of blindenstok loopt.

Tijdens sessies op verschillende plekken in de gemeente kunnen inwoners de komende periode meepraten over dit onderwerp. Wat zijn de ervaringen in Moerdijk en wat kunnen we samen doen om te zorgen dat iedereen ook echt kan meedoen? Wat gaat er goed en wat kan er beter in Moerdijk?

Niet apart maar samen

Op maandagavond 5 februari was er een eerste bijeenkomst over fysieke toegankelijkheid in de Niervaert in Klundert. Bij fysieke toegankelijkheid gaat het erom dat openbare gebouwen en buitenruimte bereikbaar en bruikbaar zijn (denk bijvoorbeeld aan drempels). Diverse ervaringsdeskundigen uit Moerdijk waren bij deze startbijeenkomst aanwezig en gaven tips, deden suggesties, deelden ervaringen en gaven aan wat al goed gaat in Moerdijk. Een vruchtbare avond, waarop voortgeborduurd zal worden in de komende sessies. Door en voor inwoners! Immers: "Centraal staat het samen met ervaringsdeskundigen bespreken waar de prioriteiten moeten liggen. Wie anders dan zij kunnen ons beter helpen Moerdijk nog toegankelijker te maken", licht wethouder Pauline Joosten toe.

Nieuwe sessies worden op korte termijn georganiseerd, waarbij we woonplaatsen zullen clusteren. Houd onze berichtgeving in de gaten!