Veiligheid voorop bij aanbesteding leerlingenvervoer Moerdijk

Geplaatst: 29-2-2024

Gemeente Moerdijk start met de verplichte openbare Europese aanbesteding voor het leerlingenvervoer voor de volgende vijf schooljaren 2024-2025 tot en met 2028-2029. De vervoerder moet voldoen aan hoge eisen voor het veilig vervoeren van de leerlingen.

Europese aanbesteding

De huidige vervoerscontracten eindigen vanaf 1 augustus 2024. De gemeente moet een openbare Europese aanbesteding doen, omdat de opdracht voor het uitvoeren van leerlingenvervoer hoger is dan € 221.000. Dit is het drempelbedrag waarboven Europees aanbesteed moet worden. De gemeente Moerdijk start daarom de verplichte aanbesteding van het leerlingenvervoer voor de volgende vijf schooljaren 2024-2025 tot en met 2028-2029. De aanbesteding staat vanaf woensdag 21 februari op de website van Tenderned.

Programma van eisen

In het programma van eisen zijn de kwaliteitseisen opgenomen, waaraan de vervoerder moet voldoen. Daarbij is aangesloten bij de huidige uitvoeringspraktijk. De leerlingen moeten worden opgehaald bij het woonadres (of 1 ander ophaaladres als dit op de route ligt).
Ook wordt de vervoerder gevraagd om voertuigen in te zetten met maximaal acht zitplaatsen.

Veiligheid

Er zijn hoge eisen gesteld aan het veilig vervoeren van de leerlingen. De chauffeur moet voorafgaand aan ieder schooljaar een kopie van een geldige Chauffeurskaart Taxi en Verklaring Omtrent Gedrag overleggen en een kopie van een geldend certificaat “Levensreddend handelen en reanimatie” of een geldend EHBO-diploma. Tevens moet de chauffeur minimaal 3 jaar in het bezit zijn van het rijbewijs, kennis hebben van het calamiteitenplan en –instructie en het gebruik van het Taxipaspoort.

Het voertuig moet onder andere voorzien zijn van:

  • een goed werkende verwarming, ventilatie en airconditioning;
  • winterbanden in de periode van 1 november tot 1 april;
  • een gevulde EHBO-trommel, een adequaat werkende brandblusser, een noodhamer en gordelsnijder, een gevarendriehoek en fluorvestjes voor iedere leerling en de chauffeur;
  • communicatieapparatuur, boordcomputer en navigatiesysteem;
  • portieren/schuifdeuren die voorzien zijn van een kinderveilige sluiting;
  • pictogrammen met gedragsregels.

Planning

Welke vervoerder het leerlingenvervoer verzorgt vanaf het volgende schooljaar 2024-2025, is pas bekend in juni bij het resultaat van de aanbestedingsprocedure.