Uitreiking tussenrapporten Nederlandse les

Geplaatst: 28-3-2024

Dinsdagavond 26 maart reikte wethouder Pauline Joosten in het Trefpunt in Zevenbergen de tussenrapporten Nederlandse les uit aan zo’n 40 Oekraïners die aanwezig waren bij de bijeenkomst en die Nederlandse les volgen bij Stichting Taalideaal.

Sinds afgelopen zomer geeft Stichting Taalideaal in opdracht van de gemeente Moerdijk aan meer dan 80 vluchtelingen uit Oekraïne les in de Nederlandse taal. “Het is onze inzet dat vluchtelingen uit Oekraïne Nederlands leren zodat ze echt onderdeel kunnen zijn van onze samenleving. Taal is zo belangrijk om bijvoorbeeld op een passend niveau werk te vinden”, aldus wethouder Joosten. “Je moet momenten zoals vanavond pakken om te laten zien hoe belangrijk we het vinden en dat we de inzet van de mensen waarderen”.

Professionele en vrijwillige inzet

Stichting Taalideaal heeft van de gemeente de opdracht gekregen om de taallessen te verzorgen. Dat doet zij met haar drie professionele docenten Bianca, Jaap en Carla, maar die zouden nergens zijn zonder de zeven enthousiaste taalvrijwilligers, Heleen, Corrie, Liesbeth, Karin, Marie-Anne, Mariane en Ton, die de docenten helpen tijdens de lessen.

Van taalniveau A0 naar A2

De Oekraïense vluchtelingen krijgen 4 uur per week taalles van taalniveau A0 tot en met A2. Met dat niveau kunnen mensen eenvoudige informatie en zinnen begrijpen. Vragen naar de weg en hulp in de supermarkt gaat dan prima. Voor langere gesprekken is dit niveau nog niet voldoende. De tussenrapporten geven de huidige stand van zaken van het niveau van de deelnemers weer; vóór de zomer volgt een officiële toets die aangeeft op welk niveau ze dan zitten. Voor het verder ontwikkelen van het taalniveau kan gebruik worden gemaakt van bestaande voorzieningen zoals het Taalcafé in de bibliotheek.