Column burgemeester Aart-Jan Moerkerke - Ik wens u een mooi en gezond 2022!

Geplaatst: 4-1-2022

Het is toch even slikken terwijl ik deze nieuwjaarsboodschap schrijf. Nog niet zo lang geleden hoopte ik echt dat we elkaar ‘live’ en persoonlijk het beste konden wensen voor 2022, tijdens de traditionele Moerdijkse nieuwjaarsbijeenkomst in het gemeentehuis. Maar helaas, corona had andere plannen en dus moet ik mijn eerste nieuwjaarswens als burgemeester van Moerdijk op deze manier met u delen.

Eigenlijk heb ik daarmee meteen hét thema van het afgelopen jaar en – helaas - waarschijnlijk ook voorlopig nog te pakken. Dit is het derde kalenderjaar op rij waarin corona ons leven voor een groot deel bepaalt. Waarschijnlijk bent u er net als ik behoorlijk klaar mee. We merken allemaal dat veel mensen onzeker zijn, soms moedeloos en dat de lontjes korter zijn geworden. Dat merken ook onze medewerkers die direct contact hebben met inwoners, bijvoorbeeld aan de balie van het gemeentehuis, de telefoon en de buitendienst. Niet elke inwoner heeft begrip voor de aangepaste dienstverlening waar ook wij ons door de landelijke maatregelen aan moeten houden. Bovendien was en is het door ziekteverzuim ook bij onze medewerkers soms passen en meten. Maar coronabeperkingen of niet: we doen wat we kunnen en blijven bereikbaar voor iedereen die ons nodig heeft.

Absoluut niet pessimistisch

Toch ben ik absoluut niet pessimistisch als ik vooruitkijk naar 2022. Ik geloof echt dat 2022 het begin is van het einde van een nare periode. Het wordt voor Moerdijk in elk geval een spannend jaar waarin veel gaat en moet gebeuren. In maart mag u uw stem uitbrengen bij de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. We gaan verder met al die projecten die zorgen dat we de woningen kunnen gaan bouwen die hard nodig zijn. Verdermet initiatieven om te verduurzamen en Moerdijk sterk te maken tegen klimaatverandering. Maar ook letterlijk timmeren aan de weg: achterstallig onderhoud uitvoeren aan wegen. En zorgen dat we - ondanks de stijgende kosten en uitgaven in de zorg – iedereen de ondersteuning kunnen blijven bieden die dat echt nodig heeft.

Het jaar waarin we meer écht contact hebben

Het zijn maar een paar voorbeelden, er is natuurlijk zoveel meer. Maar 2022 wordt wat mij betreft ook het jaar waarin we meer écht contact hebben. Niet meer op 1,5 meter, of via onlinebijeenkomsten. Gewoon elkaar écht ontmoeten. Ik kijk er heel erg naar uit.

Tot het zo ver is zou ik willen zeggen: wees een beetje tolerant en lief voor elkaar. Let een beetje op de mensen in uw omgeving. Ik wens u een mooi en gezond 2022!