Column burgemeester Klijs - Beste mensen

Geplaatst: 7-10-2020

Beste mensen, wat een wonderlijke, bijna bizarre tijden. Deze coronacrisis is voor de een een zegen, voor de ander een straf. Dat hoor ik van inwoners, van ambtenaren, in het college, van familie en van vrienden. Bij de groenteboer, de benzinepomp, in Helwijk en in Haarlem.

De een geniet van de flexibiliteit van het thuiswerken, de ander vereenzaamt door het missen van een druk sociaal leven. De een moet het huis inrichten voor thuiswerken, de ander heeft plotseling nieuwe regels op de bouwplaats. De ene onderneming dreigt er onderdoor te gaan, andere ondernemingen varen er wel bij. De een is licht verkouden, een ander verliest een naaste of ziet een langdurige revalidatieperiode tegemoet.

Wat een grote verschillen. Ze zetten onze samenleving hier en daar op scherp. Maar in al die tegenstrijdigheden, tussen al die tegengestelde meningen, belevenissen en ervaringen ben ik ook heel benieuwd: hoe komen we hier doorheen? Hoe gaan wij om met die verschillen? Dáár ligt de sleutel. Binnen alle dringende adviezen en regels hebben we nog altijd een morele keuze. Laten we ons er door uit elkaar drijven, of zetten we onze mening opzij en houden we onze Moerdijkse saamhorigheid vast? Ik denk (en hoop) het laatste. Ik zie ondernemers, vrijwilligers, organisatoren, inwoners die zich plooien met nieuwe ideeën, nieuwe initiatieven om er toch wat moois van te maken binnen de mogelijkheden. Een lichtpunt waar ik grote bewondering voor heb in deze wonderlijke, bijna bizarre tijd. Ik wens iedereen de flexibiliteit, doorzettingsvermogen en het lichtpuntje toe dat velen van ons zo goed kunnen gebruiken.

Meer weten over de coronamaatregelen in onze gemeente? Kijk op www.moerdijk.nl/coronavirus.