Column wethouder Désirée Brummans - We zullen doorgaan

Geplaatst: 30-6-2020

Door de coronacrisis leek het onderwerp even naar de achtergrond verdwenen: woningbouw. Hoe gaan we zorgen dat we genoeg woningen bouwen zodat jong en oud, gezinnen en singles, starters en ouderen die wat extra zorg nodig hebben allemaal het huis kunnen kopen of huren dat ze zoeken?

De coronacrisis lijkt in elk geval geen invloed te hebben op het woningtekort. Deskundigen voorspellen dat de grote vraag naar woningen in heel Nederland en dus ook in Moerdijk blijft. Geen opgave dus die we zomaar even oplossen. En we zijn er natuurlijk al een tijd mee bezig, de afgelopen jaren hebben we in nagenoeg al onze dorpen en stadjes plannen ontwikkeld om nieuwe huizen te bouwen.

Zeventien woningbouwprojecten

In Zevenbergen komen bijvoorbeeld nieuwe woningen in het centrum en er loopt nu een haalbaarheidsonderzoek voor woningbouwproject Kop Roode Vaart. Volgend jaar start de bouw van 20 woningen in Langeweg. Met Woonvizier en Woonkwartier onderzoeken we een nieuwbouwproject in dorp Moerdijk. Eind 2021 kunnen we hopelijk gaan bouwen op het terrein van de voormalige Bult van Pars in Klundert. In Fijnaart komen 120 nieuwbouwwoningen in de nieuwe Waterwijk. En in Zevenbergschen Hoek slaan we binnenkort een eerste paal van De Watergaard. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de inmiddels zeventien woningbouwprojecten die we verspreid over onze hele gemeente hebben lopen.

De lange adem

Probleem is dat woningbouwprojecten een kwestie van de lange adem zijn. Gemiddeld kan het proces van plan tot oplevering van zo’n project zeker vijf jaar duren. Van startdocument waar o.a. gemeenteraadsleden en inwoners hun mening over kunnen geven gaan we naar de fase waarin we moeten onderzoeken en rekenen. Daarna volgt het bestemmingsplan dat ook nog door raad en Provincie moet worden gekeurd. Daar kunt u weer bezwaren op indienen. En pas als dat allemaal akkoord is kunnen we echt gaan bouwen.

Ramses Shaffy en André van Duin

Ik snap heel goed dat u soms denkt: ‘ga dan bouwen en zorg dat die woningen er komen!’ Maar helaas is het dus niet zo makkelijk. Gelukkig werken we prima samen met woningcorporaties en ontwikkelaars. En kijken we waar we als gemeente dit hele proces misschien kunnen verkorten, door bijvoorbeeld bestemmingsplannen sneller klaar te hebben. De komende jaren gaan hoe dan ook op diverse terreinen in Moerdijk de schoppen de grond in om die beloofde woningen te bouwen. Ik sluit me dus aan bij Ramses Shaffy en André van Duin, die elk op een eigen manier al zongen: ‘We zullen doorgaan’.