Marktplein Zevenbergen open voor verkeer

Geplaatst: 10-2-2020

Het grote plein van de Markt in Zevenbergen ging de afgelopen maanden flink op de schop. Maandagmiddag 10 februari is het zover: het plein gaat weer open voor verkeer.

Het nieuwe plein is even wennen: het is een shared space-gebied. Dat wil zeggen dat er geen duidelijke rijbaan of stoep is. Alle gebruikers van het plein delen de ruimte en moeten rekening houden met elkaar.

Nieuwe route

In de nieuwe situatie rijden auto’s vanuit de Molenstraat de Markt op, voor de Sint-Catharinakerk langs en via de Stationsstraat weer weg. De aansluiting tussen de Doelstraat en de Markt is voortaan eenrichtingsverkeer: vanuit de Doelstraat mag je nog wel de Markt op rijden en vervolgens via de Stationsstraat weg. Andersom mag niet meer: als je op de Markt rijdt, mag je dus niet via de Doelstraat weg. De rest van de Doelstraat blijft wel tweerichtingsverkeer: alleen de aansluiting met de Markt wordt eenrichtingsverkeer.

Parkeren in de vakken

Parkeren mag op het nieuwe plein in de vakken. Die liggen naast de kerken, voor de huizen. Ze vallen onder de blauwe zone, dus met een parkeerschijf achter de ruit mag je er 2 uur staan en met een ontheffing of gehandicaptenparkeerkaart onbeperkt. Parkeren op het plein zelf is verboden, wie buiten de vakken staat riskeert een boete. Handhavers van de gemeente controleren hierop extra in de komende weken.

Een beetje hulp

Om makkelijker te wennen aan de nieuwe situatie staan er tijdelijk betonblokken op het plein. Die geven de route aan voor auto’s. Ze verhinderen ook dat auto’s op het plein parkeren. De blokken blijven naar verwachting 1 à 2 maanden staan. In de tussentijd wordt de laatste afwerking van het plein gedaan, zoals de installatie van lichtspots in de hoge masten.