Aanleg glasvezel

In de gemeente Moerdijk ligt een glasvezelnetwerk. Er komen ook nieuwe netwerken bij. Waarom komen er meerdere netwerken? En waarom is niet elk netwerk op ieder adres beschikbaar? Daarover leest u op deze pagina.

 1. Wat is een glasvezelnetwerk?
  Een glasvezelnetwerk is een netwerk waarmee je kunt internetten, tv-kijken en bellen. Daarvoor sluit je een contract af bij een telecomaanbieder (provider). Glasvezelnetwerken kunnen signalen sneller versturen dan traditionele netwerken van koperdraad.

 2. Legt de gemeente zelf glasvezel aan?
  Nee. Alle glasvezelnetwerken zijn eigendom van bedrijven. De gemeente is geen opdrachtgever: de bedrijven kiezen zelf waar ze een netwerk aanleggen. Zijn doen dit op eigen kosten en voor eigen risico.

 3. Ligt in de hele gemeente Moerdijk glasvezel?
  In vrijwel de hele gemeente Moerdijk, inclusief het buitengebied, ligt een glasvezelnetwerk van het bedrijf E-fiber. Op sommige plekken, zoals nieuwbouwlocaties, liggen daarnaast ook glasvezelnetwerken van andere aanbieders, zoals KPN of Ziggo. Er komen ook nieuwe netwerken bij: een aantal glasvezelbedrijven heeft plannen voor een netwerk in (delen van) de gemeente of is al gestart met de aanleg.

 4. Hoe weet ik welke glasvezelnetwerken op mijn adres beschikbaar zijn?
  Telecomaanbieders bieden op hun website vaak een postcodecheck waarmee u kunt zien of die provider via glasvezel beschikbaar is.

 5. Kan de gemeente regelen dat ik op mijn adres glasvezel krijg?
  Nee. Zoals gezegd is de gemeente geen opdrachtgever. Het glasvezelbedrijf beslist zelf waar het een netwerk aanlegt, in welke dorpen of steden en op welke adressen.

 6. Waarom liggen er meerdere glasvezelnetwerken?
  Een glasvezelaanbieder kiest zelf waar hij een netwerk aanlegt. De gemeente moet dat toelaten. Dat staat in landelijke en Europese wet- en regelgeving. Als er meerdere bedrijven een netwerk willen aanleggen in Moerdijk, kan de gemeente dat niet tegenhouden omdat er al een netwerk ligt.

 7. Kunnen de bedrijven niet samenwerken op één netwerk?
  Dat is voor deze bedrijven niet interessant. Zij verdienen geld met hun netwerk. Aanbieders van internet, telefonie en televisie hebben een netwerk nodig om hun diensten bij mensen thuis te krijgen. Het bedrijf dat zo’n netwerk heeft, verdient geld door zijn netwerk beschikbaar te stellen aan deze aanbieders.

 8. In hoeverre bemoeit de gemeente zich met de aanleg?
  De rol van de gemeente is beperkt. Als een glasvezelbedrijf meldt dat het een netwerk wil aanleggen, maakt de gemeente afspraken over een aantal zaken, zoals beperking van de overlast, de kosten voor de kwaliteitsvermindering van de opgebroken stoepen en straten, begeleiding, toezicht, coördinatie en planning. Waar mogelijk wordt ‘werk met werk’ gemaakt, oftewel: wordt de aanleg van de glasvezelkabel gecombineerd met andere werkzaamheden waarvoor gegraven moet worden. 

 9. Waar kan ik terecht met vragen en klachten? 
  • Heeft u een vraag over de aanleg van een netwerk? Neem dan contact op met het glasvezelbedrijf.
  • Gaat uw vraag over internet, tv of bellen? Daarmee kunt u terecht bij het telecombedrijf.

Zijn er gevaarlijke situaties bij de aanleg, meld die dan in eerste instantie bij de aannemer. Laat de aannemer de straat of stoep onveilig achter? Meld dit dan via het meldingsformulier of de BuitenBeter-app.

Bekijk meer veelgestelde vragen over glasvezel