In vrijwel de hele gemeente Moerdijk ligt een glasvezelnetwerk. Dat netwerk is van E-fiber. Op een aantal plekken liggen ook netwerken van andere aanbieders. In de komende jaren komen er waarschijnlijk nieuwe glasvezelnetwerken bij. Hoe het zit met glasvezel en waarom niet ieder netwerk op elk adres beschikbaar is, leest u op deze pagina.
- Wat is een glasvezelnetwerk?
Een glasvezelnetwerk is een netwerk voor telecommunicatie. Via zo’n netwerk kun je internetten, tv-kijken en bellen. Daarvoor sluit je een contract af bij een telecomaanbieder (provider). Glasvezelnetwerken kunnen signalen sneller versturen dan traditionele netwerken van koperdraad. - Welke glasvezelnetwerken liggen er op dit moment (juli 2023) in de gemeente Moerdijk?
In vrijwel de hele gemeente ligt een netwerk van E-fiber. Op sommige locaties is ook glasvezel van KPN of Ziggo beschikbaar. - Waarom liggen er meerdere glasvezelnetwerken?
Een glasvezelaanbieder kiest zelf waar hij een netwerk aanlegt. Gemeenten moeten die aanleg op basis van landelijke en Europese wet- en regelgeving gedogen. De gemeente is dus geen opdrachtgever. Als er meerdere partijen een netwerk willen aanleggen in Moerdijk, moet de gemeente daaraan meewerken. - Hebben nieuwe aanbieders plannen voor een netwerk in Moerdijk?
Onlangs liet Glaspoort weten dat zij interesse hebben om een glasvezelnetwerk aan te leggen in de dorpen en steden van Moerdijk. Glaspoort is een samenwerking van KPN en pensioenfonds ABP. Wanneer Glaspoort wil starten, is nog niet bekend.
Zowel Glaspoort als E-fiber zijn open netwerken. Dit betekent dat alle telecomaanbieders hun pakketten via deze netwerken kunnen aanbieden. In de praktijk is de providerkeus vaak beperkt. Bijvoorbeeld omdat een aanbieder liever zijn eigen netwerk gebruikt. Via E-fiber kun je bijvoorbeeld op dit moment geen pakket van KPN of Ziggo afnemen in Moerdijk. - Kan de gemeente afdwingen dat Glaspoort in de hele gemeente glasvezel aanlegt, dus ook in het buitengebied?
Nee. Zoals gezegd is de gemeente geen opdrachtgever. Het glasvezelbedrijf beslist zelf waar het een netwerk aanlegt. De gemeente moet daaraan meewerken. - Hoe weet ik welke glasvezelnetwerken op mijn adres beschikbaar zijn?
Telecomaanbieders bieden op hun website vaak een postcodecheck waarmee u kunt zien of die provider via glasvezel beschikbaar is. - Waar kan ik terecht met vragen en klachten?
- Heeft u een vraag over de aanleg van een netwerk? Neem dan contact op met het glasvezelbedrijf.
- Gaat uw vraag over internet, tv of bellen? Daarmee kunt u terecht bij het telecombedrijf.
De gemeente is geen opdrachtgever van het glasvezelbedrijf. Een aannemer legt het netwerk aan in opdracht van het glasvezelbedrijf. Zijn er gevaarlijke situaties bij de aanleg, meld die dan in eerste instantie bij de aannemer. Laat de aannemer de straat of stoep onveilig achter? Meld dit dan via het meldingsformulier of de BuitenBeter-app.