Bomen Markt Zevenbergen maken plaats, maar er komt meer groen terug

Geplaatst: 8-3-2019

Het is even schrikken: al die bomen die verdwijnen op de Markt van Zevenbergen. Dat is helaas noodzakelijk voor de herinrichting en de werkzaamheden. Gelukkig wordt een deel van de bomen herplant. En uiteindelijk komt er meer groen voor terug.

In het centrum van Zevenbergen worden bomen en ander groen verwijderd. Dat is nodig vanwege de herinrichting van de Markt en om het bouwterrein aan de Molenstraat/Doelstraat/Markt gereed te maken. Natuurlijk verwijderen we alleen groen op plekken waar dat echt nodig is.

Nieuwe stek

Waar mogelijk worden de bomen herplant. Soms gaat dat niet. Naast de oude panden op de Markt stonden aan de Doelstraat bijvoorbeeld twee kastanjes. Die waren ziek en moesten dus gekapt. Maar de tien karakteristieke lindes die op de Markt staan vóór deze panden, krijgen een mooi nieuw plekje binnen de gemeente Moerdijk. Dat geldt ook voor een plataan van het parkeerplaatsje achter de panden. 

In de aanbieding

Herplanten is altijd het streven. De bomen die hiervoor in aanmerking komen en die we binnen de gemeente geen nieuwe stek kunnen geven, zijn daarom al een tijdje geleden op een soort ‘bomenmarktplaats’ gezet. Vanuit heel Nederland kunnen professionele organisaties reageren die een boom kunnen gebruiken. Ze mogen hem dan gratis ophalen. Helaas was er geen interesse voor de overige bomen.

Broedseizoen

We krijgen wel vaker de vraag waarom het groen in één keer wordt verwijderd. Kan er niet wat blijven staan? Maar er is een goede reden voor deze planning. We verwijderen het groen bewust nu, nog vóór het broedseizoen, zodat vogels er zo min mogelijk last van hebben.

100 nieuwe bomen

Het kale plein is natuurlijk even wennen. Maar gelukkig is het tijdelijk. In het totale plangebied komen zo’n 100 nieuwe bomen terug, dat zijn er veel meer dan er nu verdwijnen. Langs de haven komen Iepen. Op de markt komt een variatie van bomen. Uiteindelijk wordt het centrum van Zevenbergen dus een stuk groener.