Column Wethouder Jack van Dorst - Democratisch besef in Moerdijk

Geplaatst: 14-3-2022

Eigenlijk heb ik er weinig zin in: een column schrijven. Want waarom? Wat heeft het nu, in deze onzekere tijd, voor nut? En waarover moet het gaan? Over carnaval? Over corona? Over gemeentefinanciën? Over weg- of groenbeheer? Of over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen? Het lijkt allemaal zo onbelangrijk nu er, zeg maar 2.000 kilometer verderop in Oekraïne, gruwelijke misdaden plaatsvinden. Ter vergelijking: Benidorm is net zo ver... Ik ga toch iets schrijven. Over gemeenten. Over onze Nederlandse democratie.

Zowel lokaal als landelijk wordt er vaak op afgegeven. Over iets wat dichtbij gebeurt en jezelf betreft, maak je jezelf al snel druk. Op zich begrijpelijk. Een vuilniszak die is blijven staan. Een kapotte lantaarnpaal. Matig groenonderhoud. Natuurlijk moeten we altijd aan nog beterwerken. Maar laten we onze zegeningen ook tellen. De eeuwenoude spreiding van de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht zorgt er in ons land en in onze mooie gemeente voor dat personen of organisaties veel minder gelegenheid tot machtsmisbruik hebben.

Een vriend van me zei het jaren geleden al: hoewel ons democratisch bestel zeker ook zijn beperkingen en minpunten kent, het behoort wereldwijd wel tot de betere stelsels. Dat het helaas ook anders kan wordt momenteel in Rusland bewezen. In Oekraïne ging in 2019 65% van de kiesgerechtigden naar de stembus. In Moerdijk was het opkomstpercentage in 2018 50,6%. Moerdijkers zijn dus wellicht wat minder geïnteresseerd. Of geloven niet zo in de lokale politiek. Maar toch: het begint bij u.

Eigenlijk heeft u als vertrekpunt de macht in handen. Met uw stem op 14, 15 of 16 maart kunt u aangeven in wie u gelooft. Op wie u vertrouwt om dingen nog beter voor u te kunnen doen. In Oekraïne is men pas zo’n 30 jaar onderweg naar een beter democratisch bestel. In Rusland is de democratie ver te zoeken. In Nederland, en dus ook in Moerdijk, zijn we al eeuwenlang samen op de goede weg. En doen we het samen eigenlijk zo slecht nog niet. Ik hoop dat u dit ook zo ziet en het waardeert. Ik hoop oprecht dat u de moeite neemt om op 14, 15 of 16 maart te gaan stemmen op de partij en kandidaat waarin u gelooft. Voor uzelf en uw Moerdijk.