Papier en karton

Zet uw papiercontainer op de inzameldag vóór 7.00 uur buiten met het handvat naar de straatkant. De container moet op dezelfde dag na het legen weer binnen worden gehaald. Bewoners van hoogbouw kunnen hun papier en karton gebundeld met een touw of in kartonnen dozen aanbieden. Het papier mag alleen op inzameldagen aan straat worden gezet in hanteerbare pakketten van maximaal 10 kilogram.

Kijk voor de inzameldagen in de Afvalwijzer.

Mijn Afvalwijzer 

Tip:

Verwijder folie van reclamefolders voordat u deze bij het oud papier aanbiedt. Alleen dan kan afval en dus de grondstoffen goed gescheiden verwerkt en hergebruikt worden.

Ja/nee-sticker of nee/nee-sticker

Wilt u geen reclamefolders meer ontvangen, zodat u minder papierafval heeft? Vraag een ja/nee-sticker of nee/nee-sticker aan. De brievenbussticker wordt naar uw adres gestuurd. De sticker kunt u ook ophalen aan de receptie in het gemeentehuis. Een afspraak is niet nodig. Brievenbussticker aanvragen.

Recycle-cyclus

Hergebruik van oud papier en karton spaart het milieu en bespaart ook op verwerkingskosten. Van het ingezamelde papier wordt pulp gemaakt en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier een grondstof voor nieuw papier. Het papier kan hierna nog wel zeven keer gebruikt worden.

Bijna al het papier en karton mag bij het oud papier. Maar er zijn een paar uitzonderingen zoals sterk vervuild papier en papier met een plastic of aluminium laagje (melk- en sappakken).

Twijfelt u wat u wel en niet mag aanbieden als oud papier? Raadpleeg www.mijnafvalwijzer.nl of de afvalwijzer-app. Wilt u meer informatie over het recyclingproces van oud papier? Bekijk dan meer informatie en filmpjes over papier en karton op Afvalscheiden.nu.