Alle vochtige doekjes in de afvalbak

Voorkom verstopping: gooi vochtige doekjes altijd in de afvalbak. Ook vochtig toiletpapier en zelfs doekjes waarop staat dat ze doorspoelbaar zijn: die geven namelijk ook problemen. Het enige dat in het toilet hoort, zijn de 3 P’s: poep, plas en papier.

Vochtige doekjes zorgen voor veel problemen in het riool. De pompen lopen erdoor vast. Dat geeft overlast en onnodige kosten. Dat is niet alleen een probleem voor de gemeente. Ontstaat er namelijk een verstopping in de rioolbuis die naar je huis loopt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de oplossing. En voor de kosten die daarbij komen kijken. Die ellende kun je maar beter voorkomen.

'Doorspoelbaar' is een fabel

Vet en doekjes zorgen voor de meeste problemen. Spoel dus nooit (frituur)vet door de wc of de gootsteen. Haal een keukenpapiertje door die vette koekenpan voordat je hem afwast of in de vaatwasser zet. En gooi nooit doekjes in de wc. Alle doekjes horen in de afvalbak. Dat geldt óók voor vochtig toiletpapier. En zelfs voor doekjes die volgens de verpakking doorspoelbaar zijn. Want zulke doekjes lossen weliswaar op, maar dat gebeurt niet snel genoeg. Daardoor kunnen ze alsnog voor verstopping zorgen. Het enige dat in de wc hoort, zijn de 3 P’s: poep, plas en papier.

Bakje op de wc

Alle wegwerpdoekjes in de afvalbak dus: schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier, billendoekjes, make-updoekjes, snoetenpoetsers en ga zo maar door. Met een afvalemmertje op de wc maak je het jezelf gemakkelijk.