Glasvezel in Moerdijk: zo zit het

Geplaatst: 6-12-2023

De gemeente Moerdijk krijgt regelmatig meldingen over glasvezelverkopers die langs de deuren gaan. Soms wekken deze verkopers de indruk dat ze namens de gemeente komen. Dat klopt niet. Glasvezelbedrijven kiezen zelf waar ze een netwerk aanleggen. De gemeente is geen opdrachtgever.

In vrijwel de hele gemeente Moerdijk ligt een glasvezelnetwerk van E-fiber. Op sommige plekken, zoals nieuwbouwlocaties, liggen daarnaast andere glasvezelnetwerken, bijvoorbeeld van KPN of Ziggo. Er komen ook nieuwe netwerken bij: een aantal glasvezelbedrijven heeft plannen voor een netwerk in (delen van) de gemeente of is al gestart met de aanleg.

Gemeente moet meewerken

Een glasvezelaanbieder kiest zelf waar hij een netwerk aanlegt. De gemeente moet dat toelaten. Dat staat in landelijke en Europese wet- en regelgeving. Als er meerdere bedrijven een netwerk willen aanleggen in Moerdijk, moet de gemeente daaraan meewerken. De gemeente kan een bedrijf niet weigeren omdat er al een netwerk ligt.

Verdienmodel

Glasvezelbedrijven proberen zo veel mogelijk adressen aan te sluiten op hun netwerk. Een netwerk waarop veel adressen zijn aangesloten, is namelijk interessanter voor telecomaanbieders. Telecomaanbieders betalen de glasvezelbedrijven om via het netwerk telefonie, televisie en internet aan te bieden.

Eigen keus

Als u op meerdere netwerken bent aangesloten, heeft u in de toekomst waarschijnlijk meer keus in telecomaanbieders. Dat kan voordelig zijn. Maar een aansluiting is nooit een verplicht. Of u een aansluiting wilt op een glasvezelnetwerk, is altijd uw eigen keus.

Meer weten of glasvezel in Moerdijk? Lees de veelgestelde vragen op de pagina 'Glasvezel'.