“Gewoon in een afvalbak. Dat is toch niet zo moeilijk?”

Geplaatst: 20-3-2024

Zaterdag 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Dan gaan verspreid over onze gemeente weer groepen inwoners op pad om zwerfafval op te ruimen. Een van hen is Cees van Oosterhout. Maar hij doet dat niet alleen op deze speciale dag. Het hele jaar door verwijdert hij met zijn grijper en vuilniszak met ring zwerfafval in z’n woonplaats Zevenbergen.

“Ongeveer twee jaar geleden heb ik mezelf aangemeld om zwerfafval te rapen”, vertelt hij. “Ik ging met prepensioen, maar ik wilde me nog nuttig maken voor de maatschappij. Ik ergerde me vaak aan het zwerfafval dat ik overal zag. Nu loop ik gemiddeld één keer per week, meestal samen met mijn vrouw, een uurtje of twee m’n ronde om zwerfafval te verzamelen. Dat doe ik met een grijper en vuilniszak met ring, die heeft de gemeente ter beschikking gesteld. Onder andere in mijn eigen wijk, maar regelmatig ook verder hoor. En dat is helaas echt nodig, want er ligt volop. Waarom gooien mensen dat niet gewoon in een afvalbak?

Plastic is echt het grootste probleem. Plastic flesjes bijvoorbeeld, die zijn na 100 jaar nog niet afgebroken, dus dat blijft in het milieu. Maar ik raap ook levensmiddelen. Gisteren bijvoorbeeld, twee netjes met mandarijnen en een tros bananen. Allemaal nog eetbaar. En ondertussen zijn er mensen die naar de voedselbank moeten. Dat snap ik niet hoor. 

Positieve reacties

Bij het zwerfafval dat ik raap zit veel statiegeld-spul. Dat lever ik in bij de supermarkt. Vorig jaar was de opbrengst ruim € 120. De helft daarvan geef ik aan onze kleinkinderen en de andere helft gaat naar een ander goed doel. Zwerfafval dat te groot is of te smerig meld ik via de BuitenBeter-app bij de gemeente. Die zorgt dan dat het wordt verwijderd. Maar het is naïef om te denken dat de gemeente al het afval maar kan en moet opruimen. Mensen moeten gewoon hun afval niet op straat gooien, maar in een afvalbak. Dat is toch niet zo moeilijk? Ik merk wel dat het gewaardeerd wordt wat ik doe. Ik krijg regelmatig positieve reacties als ik m’n ronde doe. Pas geleden nog, een auto stopte en de bijrijder vroeg: ‘mag ik dit blikje aan u geven?’ En hij bedankte me. Hartstikke leuk toch?”       

Meer weten?

Meer informatie vindt u op de pagina zwerfafval. Hier vindt u onder andere een overzicht van de zwerfafval-coördinatoren in onze gemeente. Maar ook een link naar een formulier om zwerfafval te melden.

Aanstaande zaterdag 23 maart is het de Landelijke Opschoondag. Op deze dag steken inwoners de handen uit de mouwen. Wilt u meer weten over Landelijke Opschoondag? Benieuwd waar en hoe laat de acties starten? Kijk dan op de webpagina opschoondag