Gratis gft-bakjes voor Noordhoek en Zevenbergschen Hoek

Geplaatst: 22-5-2024

Etensrestjes horen in de gft-bak. Dat gaat makkelijker met een bakje op het aanrecht. Daarom deelt de gemeente Moerdijk gratis gft-keukenbakjes uit. De actie gaat per woonplaats: deze maand zijn Noordhoek en Zevenbergschen Hoek aan de beurt.

Etensrestjes scheiden wordt makkelijker met een gft-bakje op het aanrecht. Zo’n bakje kunnen inwoners van Noordhoek en Zevenbergschen Hoek nu gratis aanvragen bij de gemeente Moerdijk. Woont u in een andere plaats binnen Moerdijk? In Langeweg en Helwijk liep de actie in april, de andere dorpen en steden van Moerdijk komen nog aan de beurt.

Aanvragen: zo werkt het

Van woensdag 8 t/m vrijdag 24 mei kunnen inwoners van Noordhoek en Zevenbergschen Hoek het keukenbakje aanvragen (1 bakje per adres). Ga daarvoor naar de pagina gft-bakje en vul uw gegevens in en kies of u een wit of donkergrijs bakje wilt. Op maandag 27 mei ontvangt u per mail een ophaalbewijs.

Vindt u aanvragen via internet lastig? Misschien kent u iemand die u hierbij kan helpen. Lukt dat niet, bel dan met het Klantcontactcentrum van de gemeente via 14 0168 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 12 uur). De medewerkers vullen het formulier dan voor u in.

Bakje ophalen

Er is één ophaalmoment per dorp:

  • Zevenbergschen Hoek: dinsdag 28 mei, van 17.00-19.30 uur in De Zevensprong
  • Noordhoek: woensdag 29 mei van 17.00-19.30 uur in dorpshuis d'Ouwe School

Neem uw ophaalbewijs mee als u het bakje afhaalt. Dat bewijs krijgt u op maandag 27 mei per e-mail (kijk in uw spam-map als u die dag geen mail kreeg). U mag het bewijs printen of digitaal laten zien, bijvoorbeeld op uw telefoon. U mag ook iemand anders uw bakje laten ophalen. Die persoon moet wel uw ophaalbewijs laten zien. Ophalen op een andere dag of locatie is niet mogelijk.

Waarom deze actie?

De gemeente Moerdijk wil gft scheiden makkelijker maken. Gft wordt namelijk te vaak bij het restafval gegooid. Bijna eenderde van het restafval in Moerdijk is gft. Dat is zonde, van gft kun je compost of biogas maken. Gft bij het restafval wordt samen met dat restafval verbrand. Dat is slechter voor het milieu en bovendien is restafval verbranden duurder dan gft verwerken. Die kosten zie je terug in de afvalstoffenheffing. Gft scheiden is dus beter voor het milieu én beter voor de portemonnee.