Papier en karton

Bewoners van hoogbouw kunnen hun papier en karton gebundeld met een touw of in kartonnen dozen aan de straat zetten, in hanteerbare pakketten van maximaal 10 kilo. Wie een container heeft, mag daar geen dozen naast zetten: alles moet in de bak. Zet uw papiercontainer op de inzameldag vóór 7 uur 's ochtends buiten met het handvat naar de straatkant. De container moet op dezelfde dag na het legen weer binnen worden gehaald.

Kijk voor de inzameldagen in de Afvalwijzer.

Tips:

Verwijder folie van reclamefolders voordat u deze bij het oud papier aanbiedt. Alleen dan kan het oud papier goed gescheiden verwerkt en hergebruikt worden. Maak dozen goed plat voor u ze in de container gooit, dan past er meer in.

Ja/nee-sticker of nee/nee-sticker

Wilt u geen reclamefolders meer ontvangen, zodat u minder papierafval heeft? Vraag een ja/nee-sticker of nee/nee-sticker aan. De brievenbussticker wordt naar uw adres gestuurd. De sticker kunt u ook ophalen aan de receptie in het gemeentehuis. Een afspraak is niet nodig.

Vraag uw brievenbussticker online aan

Recycle-cyclus

Hergebruik van oud papier en karton spaart het milieu en bespaart ook op verwerkingskosten. Van het ingezamelde papier wordt pulp gemaakt en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier een grondstof voor nieuw papier. Het papier kan hierna nog wel zeven keer gebruikt worden.

Bijna al het papier en karton mag bij het oud papier. Maar er zijn een paar uitzonderingen zoals sterk vervuild papier (denk aan pizzadozen) en papier met een plastic of aluminium laagje, zoals bij melk- en sappakken. Die drinkpakken mogen in de bak voor plastic, metaal en drankverpakkingen.

Twijfelt u wat u wel en niet mag aanbieden als oud papier? Raadpleeg de website van de Afvalwijzer of de afvalwijzer-app. Wilt u meer weten over het recyclingproces van oud papier? Interessante informatie en filmpjes over papier en karton staan op de website Afvalscheiden