Interview Henk Strootman – voorzitter Klundert Ondernemers Kontakt (KOK)

Geplaatst: 2-11-2021

Henk Strootman, eigenaar van de Albert Heijn in Klundert, samen met zijn dochter eigenaar van De Stad Klundert en sinds 2016 voorzitter van het Klunderts Ondernemers Kontakt (KOK). Hij is erg betrokken bij de winkeliers en ondernemers in Klundert en continu samen met hen op zoek naar een aantrekkelijker centrum voor ondernemers en bezoekers. Interessante acties creëren en ondernemers stimuleren om het beste uit zichzelf en hun bedrijf te halen dat is zijn drijfveer. 

Zelf is Henk al 40 jaar ondernemer. De drang naar zelfstandig ondernemen was groot bij hem, de branche maakte op dat moment niet uit. Zo is hij begonnen als groenteboer in Rotterdam. Hij heeft deze zaak opgebouwd en later verkocht. Daarna nog een andere winkel in Rotterdam gekocht, wat uiteindelijk de basis bleek voor de huidige Strootman groep. “Denken in kansen, mensen op een andere manier naar dingen laten kijken en anderen helpen dat is wat ik het liefste doe!” aldus de gepassioneerde Henk. 

De kracht van onze vereniging

Als voorzitter van de KOK zoek ik graag de verbinding met de lokale ondernemers, de gemeente, verenigingen en inwoners. Denk aan initiatieven als Klundert bij kaarslicht of Klundert op een kluitje. Initiatieven waar KOK graag bij betrokken is en ondersteunt in geld of vrijwilligers. Als ondernemers is het belangrijk om te zien en ervaren dat je met elkaar veel sterker bent. De gemeente zie ik als faciliterende partij die het mogelijk maakt om activiteiten te organiseren, meedenken met het vestigingsbeleid en het verzorgen van de benodigde vergunningen. 

Met KOK willen we graag het ondernemerschap aanjagen. Er zijn in Klundert veel nieuwe jonge ondernemers, vaak kinderen van bestaande ondernemers die de bedrijven van hun ouders voortzetten. Belangrijk dat zij aansluiten bij de KOK. We kunnen leren van elkaar. In mijn ogen is het belangrijk om onderdeel te zijn van een collectief. Je kunt samen optrekken met acties, zorgt samen voor goede klantbinding waardoor de gunfactor groeit. Door een gevarieerd winkelaanbod is de KOK een aantrekkelijk partij voor bezoekers, ondernemers en inwoners. Hierdoor kan de KOK de keuze van de klant beïnvloeden, zodat ze niet online, maar plaatselijk hun inkopen doen. “Een gevarieerd winkelaanbod met weinig leegstand is ons uitgangspunt” aldus Henk. 

KOK organiseert voor haar leden interessante workshops op gebied van persoonlijke ontwikkeling en geeft het blad “In de Klundert” uit, waar mooie interviews instaan en door advertenties kostendekkend is. De wederkerigheid hierin is erg belangrijk. Veel voordelen voor een ondernemer dus om je aan te sluiten bij een ondernemersvereniging! 

Wederzijds begrip zorgt voor een goede samenwerking

Wat ik belangrijk vind bij samenwerken is het hebben van vertrouwen in elkaar. Begrip voor elkaar en oprechte verbinding helpt hierbij. Daarnaast zijn geld, middelen, energie, collectief denkvermogen en inzet van mensen ook essentieel voor een goede samenwerking. Je bent tenslotte zelf ook onderdeel van het collectief. Wees dienstvaardig naar elkaar, probeer soms eens anders tegen dingen aan te kijken, wees enthousiast en geloof vooral in dat alles mogelijk is als je dat zelf wil. “Minder bureaucratie, waar mogelijk, zou ook heel fijn zijn. Dit kost ons als ondernemer vaak onnodig veel tijd. Ga af en toe eens op elkaars stoel zitten, ik weet zeker dat dit voor wederzijds begrip en dus een betere samenwerking zorgt!” aldus de voorzitter van het KOK. 

Durf te veranderen! 

Als je het aan Henk vraagt zijn er legio kansen, maar je moet wel veranderingsgezind zijn. Stel je jezelf steeds weer de vraag: “Hoe kan ik aantrekkelijk zijn voor mijn klant!”. Zorg dat je zicht hebt op je eigen functioneren en nieuwsgierig bent naar hoe anderen het doen. Wat heeft jouw klant nodig en waar kun je in veranderen om in deze behoefte te blijven voorzien en mee te gaan met de tijd. Zeven jaar niet veranderen, is zeven jaar stil blijven staan. De invloed die jezelf hebt op je eigen succes is vele malen groter dan je nu misschien denkt! En je hoeft dit niet alleen te doen. Zoek elkaar op, sluit je aan bij een ondernemersvereniging met gelijkgestemden en durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Nieuwsgierigheid komt vaak voort uit onzekerheid. Samen ondernemen is samen leren, samen ontdekken en samen groeien!