Interview met Lennard Zwaard – voorzitter Ondernemersvereniging Zevenbergen

Geplaatst: 8-11-2021

Mijn naam is Lennard Zwaard. Ik ben 41 jaar en getrouwd met de liefde van mijn leven Maaike. Naast mijn werkzaamheden als mediator en procesmanager voor mijn eigen bedrijf Let’s Get 2-Gether ben ik sinds eind 2020 voorzitter van de Ondernemersvereniging Zevenbergen (OVZ). In mijn vrije tijd wandel ik graag met onze 2 hondjes, speel ik graag een rondje golf en geniet ik van verre reizen.

We gooien het roer om!

Met mijn aanstelling als voorzitter hebben we het roer bij OVZ omgegooid. Bij velen staat OVZ bekend als de winkeliersvereniging. Van dat imago willen we af. OVZ wil bekend staan als een vereniging voor alle ondernemers in Zevenbergen. En dit werpt zijn vruchten af, sinds november 2020 zijn we 25% gegroeid qua aantal leden, zowel binnen als buiten het centrumgebied.

Goede citymarketing (opgepakt door twaalf Zevenbergse ondernemers, je creëert draagvlak als het uit de ondernemers zelf komt), grootse (netwerk) evenementen en versterken van het lokaal ondernemerschap (zowel business-to-consumer als business-to-business) zijn belangrijke onderdelen van onze nieuwe plannen om Zevenbergen als merk opnieuw op de kaart te zetten.

Samen zorgen we voor meer bezoekers

Samen zorgen we ervoor dat er meer bezoekers en klanten komen, wat ten goede komt van alle ondernemers. Als er bijvoorbeeld evenementen georganiseerd worden, dan is dit niet alleen interessant voor de ondernemers in het centrumgebied, maar ook voor de andere ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan het drukwerk wat nodig is voor de promotie van het event. Belangrijk dus om groot te denken en breder te kijken dan alleen de ondernemers in het centrumgebied. Kijk hoe je als ondernemer mee kunt lopen in het succes en haak vroeg in het proces aan of kom zelf met mooie initiatieven, dan gaat OVZ samen met jou aan de slag. Als OVZ faciliteren wij graag onze lokale ondernemers, maar vinden niet het wiel uit.

Om onze doelstellingen te bereiken werken we prettig en intensief samen met de gemeente Moerdijk. We hebben als Zevenbergen zijnde veel te bieden, maar dan moet de klant ons wel weten te vinden. Samen met de gemeente bekijken we continu hoe we een aantrekkelijk gebied voor ondernemers kunnen creëren om daarmee ook meer bezoekers aan te trekken. Niet alleen in praktische zin (het vinden) maar tevens een aantrekkende werking door sfeer, beleving en onze eigen identiteit de voornaamste rol te laten spelen.

Kijk goed naar je eigen rol in het geheel

Communicatie en vertrouwen is essentieel voor een goede samenwerking en daar ligt vaak ook het grote verbeterpunt wat mij betreft. “Zeggen wat je doet en doen wat je zegt!”, is een wereld van verschil. Elkaar rechtstreeks aanspreken op zaken die minder lekker lopen, “nee” durven zeggen tegen elkaar of eigen verbeterpunten erkennen zijn een belangrijk onderdeel voor goed communicatie en vertrouwen onderling.

Daar valt met elkaar nog veel winst te behalen wat mij betreft. Dagelijks komen voorbeelden voorbij waarbij waar bij het hier toch aan ontbreekt. Resultaat is wrijving, onenigheid en wantrouwen naar elkaar toe. Dat bevordert een samenwerking niet. “Als we hierin met elkaar stappen weten te maken dan ben ik ervan overtuigd dat we samen grote dingen kunnen realiseren. Klagen is makkelijk, kijk ook naar je eigen gedrag. En wat is je eigen rol in het geheel?”, aldus de trotse voorzitter van OVZ.

Creëer je eigen succes door slim te ondernemen

Onderneem, toon initiatief en luister naar je klant! Zo creëer je kansen in de markt en je eigen succes. Je eigen gedrag is medebepalend voor je succes. Denk in kansen en mogelijkheden, in wat voor tijd je ook zit. Mooi voorbeeld in Coronatijd zijn bijvoorbeeld de bedrijven die ineens thuis gingen bezorgen. Een creatieve oplossing om zo toch inkomen te genereren.

Helaas maak ik zelf als klant ook in Zevenbergen nog steeds bij sommige ondernemers een minder fijne klantervaring mee. Ben zuinig op al je klanten. Werk aan je klantbeleving, of dit nu een vaste of een nieuwe klant is. Je klant geeft maar een keer zijn of haar geld uit en een vaste klant is ook geen vanzelfsprekendheid.

Wil jij graag bijdragen aan een levendig ondernemersklimaat in Zevenbergen?

Daarnaast wil ik ook alle Zevenbergse ondernemers oproepen om, als ze dat nog niet zijn, lid te worden van onze ondernemersvereniging. Het geeft de Zevenbergse ondernemers meer mogelijkheden om bijvoorbeeld citymarkting nog grootser aan te pakken. Maar nog veel belangrijker, je kunt als ondernemer meedenken, eigen ideeën inbrengen/uitvoeren en meedoen in alles wat we organiseren. Er is zoveel kennis, kunde en passie aanwezig. Als we daarin de samenwerking met elkaar opzoeken plukt iedereen daar de vruchten van.

Ben jij die enthousiaste ondernemer die graag samen met andere Zevenbergse ondernemers wil bouwen aan een aantrekkelijk gebied voor ondernemers en bezoekers? Schrijf je vandaag nog in als lid: https://www.centrumzevenbergen.nl/inschrijven-nieuwe-leden