Laden in een parkeergarage

Plaatst Park&Charge ook laadpalen in parkeergarages?

Nee, niet volgens de afspraken met de gemeente. Wanneer u een laadpaal in een parkeergarage wilt kunt u zelf kiezen voor de aanbieder.

Ik heb een plaats in een parkeergarage. Hoe moet ik laden?

U heeft ruimte op eigen terrein. Dat betekent dat u zelf voor een laadoplossing moet zorgen. Ga hierover in gesprek met uw Vereniging van Eigenaren (VvE) of verhuurder.

Mijn VvE of verhuurder wil niet investeren in laadoplossingen. Moet ik het nu zelf betalen?

Er zijn verschillende aanbieders van laadoplossingen die de installatiekosten voor hun rekening nemen. Informeer daarom bij verschillende aanbieders naar de mogelijkheden.

Mijn VvE of verhuurder twijfelt over de plaatsing van laadpalen. Wat moet ik doen?

De Vereniging van Eigenaren (VVE) of verhuurder kan hiervoor onafhankelijk advies aanvragen. Hiervoor is vanaf dit jaar subsidie te krijgen. Deze kan de VvE of verhuurder aanvragen via de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Laden in een parkeergarage, is dat niet gevaarlijk?

Nee, dit is niet gevaarlijk als de installatie op de juiste wijze is uitgevoerd. Tegenwoordig kunnen laadpalen voorzien worden van een beveiliging tegen oververhitting. Deze schakelt zichzelf dan automatisch uit. Ook kunnen ze aangesloten worden op een brandmeldsysteem. De palen schakelen dan automatisch uit bij een (mogelijke) brand.

Het is natuurlijk ook belangrijk om geen beschadigde laadkabels te gebruiken. Heeft u schade met uw elektrische auto? Laat deze dan eerst door de dealer controleren voordat u deze in een parkeergarage parkeert.

Wat vindt de brandweer hiervan?

Brandbestrijding in een parkeergarage is altijd lastig. Bij een brand in een elektrisch voertuig is dit ook het geval. Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid heeft daarom aanbevelingen opgesteld om elektrische voertuigen veilig te kunnen parkeren en laden. Kijk hiervoor op de website van het Nederlandse Instituut voor Publieke Veiligheid.